Sałatka z młodą kapustą – na ciepło
Sałatka z młodą kapustą – na ciepło (dla 2 os.)
Sałatka z młodą kapustą – na ciepło to nie dodatek do posiłku, a wspaniałe danie główne. Polskie, wiosenne warzywa z azjatyckim charakterem i makaron najsmaczniejszy, bo jajeczny oraz pierwsze zielone świeże składniki naszego regionu, to gwarancja smaku. Młoda kapusta, szparagi, cebulka dymka, marchewka to pakiet witamin i wegetariańska uczta. Sos ostrygowy, sos sojowy i ocet ryżowy, są nieoczywistymi, ale doskonałymi dodatkami, które nadają orientalnego charakteru sałatce z młodej kapusty na ciepło. Stanie się ona tegorocznym hitem. Spróbuj jej u siebie!
Przepis autorstwa Asi Aniszczyk, która podzieliła się z nami tym pomysłem i pięknymi fotografiami. Warto śledzić jej doświadczenia kulinarne i miłość do jedzenia na Instagramie na profilu – nomen omen - @ilovetoeat ! Dzięki jej uprzejmości doprawionej odrobiną orientalnych przypraw, możemy wzbogacić Twój jadłospis o szybkie, wiosenne danie. Poczuj smak Azji w swoim polskim domu.
Lista zakupów:
Składniki:
- garść sezamu
- 3 ząbki czosnku
- 3 cebulki dymki
- 1 młoda kapusta
- 4 zielone szparagi
- 2 marchewki
- 100 ml oleju rzepakowego + kilka łyżek do smażenia warzyw
- 1 łyżka chilli w płatkach lub chrupiące chilli w oleju
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 szczypta soli
- 250 g noodli jajecznych
Sposób przygotowania:
Upraż sezam na suchej patelni na złoto-brązowy kolor. Podziel go na dwie części. Czosnek i białą część dymki drobno posiekaj. Szczypior pokrój pod kątem. Kapustę poszatkuj na mandolinie, szparagi potnij na cieniutkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Marchewkę obierz, przekrój w poprzek i potnij w cieniutkie słupki.
Do małego rondelka wlej 100 ml oleju i gotuj aż będzie gorący. Ściągnij z ognia i odstaw. W dużej misce wymieszaj posiekany czosnek, białą cześć dymki, chilli i połowę sezamu. Tak przygotowane składniki zalej gorącym olejem. Dodaj cukier puder, ocet, sos sojowy oraz ostrygowy i całość bardzo dokładnie wymieszaj.
Do dużego garnka wlej kilka łyżek oleju, rozgrzej go i dodaj kapustę z marchewką. Całość posól, dokładnie wymieszaj i smaż przez 10 minut, aż warzywa lekko zmiękną, ale nadal będą chrupiące. Na koniec dodaj szparagi i wymieszaj z resztą składników, żeby złapały ciepło.
W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wrzuć do miski z sosem.
Do makaronu dodaj usmażone warzywa, wszystko dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerz. Posyp szczypiorkiem i pozostałą częścią sezamu.
Smacznego!
Autor zdjęcia: Joanna Aniszczyk