Sałatka z młodą kapustą – na ciepło

2022-05-30
Sałatka z młodą kapustą – na ciepło

Sałatka z młodą kapustą – na ciepło (dla 2 os.)

Sałatka z młodą kapustą – na ciepło to nie dodatek do posiłku, a wspaniałe danie główne. Polskie, wiosenne warzywa z azjatyckim charakterem i makaron najsmaczniejszy, bo jajeczny oraz pierwsze zielone świeże składniki naszego regionu, to gwarancja smaku. Młoda kapusta, szparagi, cebulka dymka, marchewka to pakiet witamin i wegetariańska uczta. Sos ostrygowy, sos sojowy i ocet ryżowy, są nieoczywistymi, ale doskonałymi dodatkami, które nadają orientalnego charakteru sałatce z młodej kapusty na ciepło. Stanie się ona tegorocznym hitem. Spróbuj jej u siebie!

Przepis autorstwa Asi Aniszczyk, która podzieliła się z nami tym pomysłem i pięknymi fotografiami. Warto śledzić jej doświadczenia kulinarne i miłość do jedzenia na Instagramie na profilu – nomen omen - @ilovetoeat ! Dzięki jej uprzejmości doprawionej odrobiną orientalnych przypraw, możemy wzbogacić Twój jadłospis o szybkie, wiosenne danie. Poczuj smak Azji w swoim polskim domu.

Lista zakupów:

Składniki:

Sposób przygotowania:

Upraż sezam na suchej patelni na złoto-brązowy kolor. Podziel go na dwie części. Czosnek i białą część dymki drobno posiekaj. Szczypior pokrój pod kątem. Kapustę poszatkuj na mandolinie, szparagi potnij na cieniutkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Marchewkę obierz, przekrój w poprzek i potnij w cieniutkie słupki.

Do małego rondelka wlej 100 ml oleju i gotuj aż będzie gorący. Ściągnij z ognia i odstaw. W dużej misce wymieszaj posiekany czosnek, białą cześć dymki, chilli i połowę sezamu. Tak przygotowane składniki zalej gorącym olejem. Dodaj cukier puder, ocet, sos sojowy oraz ostrygowy i całość bardzo dokładnie wymieszaj.

Do dużego garnka wlej kilka łyżek oleju, rozgrzej go i dodaj kapustę z marchewką. Całość posól, dokładnie wymieszaj i smaż przez 10 minut, aż warzywa lekko zmiękną, ale nadal będą chrupiące. Na koniec dodaj szparagi i wymieszaj z resztą składników, żeby złapały ciepło.

W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wrzuć do miski z sosem.

Do makaronu dodaj usmażone warzywa, wszystko dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerz. Posyp szczypiorkiem i pozostałą częścią sezamu.

Smacznego!

 

Autor zdjęcia: Joanna Aniszczyk

 

Pokaż więcej wpisów z Maj 2022

Polecane

Japoński sos sojowy

Japoński sos sojowy

19,12 zł
127,47 zł / l
Sos ostrygowy 150 ml

Sos ostrygowy 150 ml

10,10 zł
67,33 zł / l
Zaufane Opinie IdoSell
5.00 / 5.00 17 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-05-19
Zamówienie bardzo dobrze zabezpieczone przed uszkodzeniami od transportu. Przesyłka przyszła po 2 dniach. Jakość produktu jest dobra, bez uszkodzeń mechanicznych. Polecam
2023-01-13
Bardzo szybka dostawa - świetnie zapakowana. Niskie ceny. Produkty bardzo dobrej jakości.
pixelpixel