Smażone tofu w chili
Smażone tofu w chili (dla 2 os.)
Tofu naturalne, w odróżnieniu od jedwabistego, zachowuje swoją formę podczas smażenia lub gotowania. Idealnie nadaje się do dań z woka, takich jak smażone tofu w chili. Aromatyczne dodatki: czosnek, sos ostrygowy, słodki sos sojowy i chrupiące chilli w oleju sprawiają, że smażone tofu w chilli nabiera niepowtarzalnego smaku.
Dla zachowania soczystości tofu obtaczane jest w panierce. Swoją chrupkość otrzymuje nie tylko dzięki płatkom chili, ale także w procesie podwójnego smażenia. Smażone tofu w chili to potrawa, którą polecamy serwować z ulubionym makaronem azjatyckim, np. soba lub ryżem (ugotowanym standardowo lub w parowarze).
Wyrazisty smak szczypiorku sprawi, że sprawdzi się nie tylko w roli dekoracji, ale doda też potrawie charakteru.
Smażone tofu z chili to idealne danie dla entuzjastów pikantnego jedzenia. Sprawdź przepis i przekonaj się, jak łatwo je przyrządzić.
Lista zakupów:
- 450 g tofu naturalnego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego słodkiego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka chrupiącego chili w oleju
- 3 łyżki wody
- szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania:
Odsącz tofu z wody i pokrój w kostkę. Obtocz w mące ziemniaczanej i usmaż na oleju na lekko złoty kolor. Przełóż tofu na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Pokrój drobno czosnek. Przygotuj marynatę z sosu sojowego, sosu ostrygowego i chrupiącego chili. Dopraw czosnkiem, dodaj wodę. Na patelni podgrzej sos do wrzenia i dorzuć tofu. Po połączeniu składników i odparowaniu wody przełóż danie na talerz i udekoruj szczypiorkiem.
Podawaj z ulubionym makaronem lub ryżem.
Smacznego!
Autorem przepisu jest Patryk – laureat konkursu na kanale YouTube na przepis z chrupiącym chili w oleju. Gratulujemy! Organizatorem zabawy był Czerwony Pingwin, mistrz konsumowania ostrego jedzenia.
Obejrzyj film i zobacz jak przygotować makaron z chrupiącym chilli w oleju sojowym.