Smażony ryż z krewetkami w chilli
Smażony ryż z krewetkami w chilli (dla 2 os.)
Duet subtelnego smaku krewetek i chilli w aromatycznym oleju sojowym tworzy kompozycję idealną. Prosty w przygotowaniu smażony ryż z krewetkami w chilli jest idealnym posiłkiem dla miłośników azjatyckiej kuchni.
Zarówno krewetki, chilli, jak i imbir to afrodyzjaki, dlatego warto zaplanować to danie na romantyczną kolację we dwoje.
Przygotowując smażony ryż z krewetkami w chilli, pamiętaj, by ryż nie był rozgotowany. Możesz wykorzystać ten ugotowany poprzedniego dnia – to sposób Azjatów na niemarnowanie żywności. Dekorując swoje danie pachnącymi, zielonymi listkami kolendry, przełamiesz smak potrawy i dodasz jej świeżych barw.
Lista zakupów:
- 200 g ryżu do sushi
- 300 g obranych krewetek (przed obraniem ok. 600 g)
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżka startego czosnku
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 4 łyżki chrupiącego chilli w oleju
- szczypta soli i pieprzu
- kilka liści świeżej kolendry do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją i przełóż na talerz do ostygnięcia.
Obierz krewetki z ogonków.
Zetrzyj imbir i czosnek, a następnie podsmaż je lekko na oleju roślinnym do zarumienienia. Do gorącego oleju dodaj krewetki. Smaż krótko, maksymalnie 2 min. Dopraw solą i pieprzem.
Odłóż krewetki na talerz, a na patelni umieść ryż. Dodaj do niego chilli w oleju i podsmażaj przez ok. 4-5 min., cały czas mieszając.
Do ryżu dodaj przygotowane wcześniej krewetki i wymieszaj wszystkie składniki na patelni.
Danie serwuj udekorowane kolendrą.
Smacznego!
Autorem przepisu jest Rafał – laureat konkursu na kanale YouTube na przepis z chrupiącym chili w oleju. Gratulujemy! Organizatorem zabawy był Czerwony Pingwin, mistrz konsumowania ostrego jedzenia.