Soja – poznaj królową azjatyckiej kuchni
Soja to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych roślin strączkowych. Zyskuje szerokie grono fanów szczególnie wśród osób, które swoją dietę opierają na produktach wege. Z soi powstaje bowiem wiele doskonałych produktów – napoje, przetwory, a nawet produkty w orientalnym stylu. Czy znasz wszystkie z nich?
Produkty sojowe zdecydowane królują wśród roślinnego asortymentu. W szczególności znane są w kuchni orientalnej, gdyż to właśnie z Azji wywodzi się soja. Sos sojowy, pasta miso, tofu, tempech czy wszelkiego rodzaju pasty sojowe – to produkty charakterystyczne dla kuchni orientalnej.
Z soją w roli głównej można przyrządzić mnóstwo orientalnych smakołyków. Mieszanka soi, pszenicy i wody to sos sojowy. Sfermentowana soja tworzy pyszne tofu czy tempech, a w połączeniu z ryżem, drożdżami oraz przyprawami – doskonałą pastę miso. Dzięki takim produktom przygotujesz prawdziwie orientalną ucztę w swoim domu – dania z woka, zupy, bułeczki bao czy sałatki. Produkty sojowe charakteryzuje uniwersalność. Sprawdzą się do wielu rożnych dań, nawet w wersji słodkiej.
Soja to prawdziwie azjatycki przysmak. Przygotuj z niej pyszną, azjatycką ucztę!