Tajskie curry z kurczakiem – massaman curry
Tajskie curry z kurczakiem - massaman curry (dla 4-6 os.)
Massaman curry, czyli tajskie curry z kurczakiem, w porównaniu z innymi typowymi dla azjatyckich curry jest stosunkowo łagodne w smaku. Łączy w sobie muzułmańskie przyprawy kupców Persji oraz subkontynentu indyjskiego i Archipelagu Malajskiego, m.in. kardamon, cynamon, goździki, anyż, kminek, liście laurowe i gałkę muszkatołową. W przepisie na massaman curry ziemniaki łączy się ze składnikami stosowanymi w rodzimej kuchni tajskiej, takimi jak papryczki chili, kolendra, trawa cytrynowa, galangal, biały pieprz, pasta z krewetek, szalotka i czosnek. Podczas gdy inne rodzaje tajskiego curry z kurczakiem są wykonane głównie ze świeżych przypraw, massaman curry składa się głównie z suszonych przypraw.
Ze względu na swoje muzułmańskie korzenie to tajskie curry z kurczakiem jest przyrządzane najczęściej z użyciem kaczki, wołowiny, dziczyzny, baraniny, kozy lub – rzadziej – wieprzowiny. Wegetarianie i weganie stworzyli własne wersje massaman curry, używając tofu.
Przepis na tajskie curry z kurczakiem rozpoczyna się od smażenia pasty curry z mlekiem kokosowym, a dopiero potem dodaje się do niej mięso, orzeszki, ziemniaki lub bataty, cebulę, pastę z tamaryndowca, sos rybny lub sól, cukier, najlepiej palmowy. Jeśli zdecydujesz się pominąć cukier, massaman curry zmieni smak. Massaman curry zwykle spożywa się z ryżem jaśminowym. Istnieją również tradycyjne wersje wykorzystujące pomarańcze, sok pomarańczowy lub sok ananasowy jako dodatkowy składnik.
Lista zakupów:
- 2 puszki mleczka kokosowego
- 5 łyżek pasty curry massaman
- 1 szklanka prażonych niesolonych orzeszków ziemnych + posiekane do podania (opcjonalnie)
- 500 g filetów z ud kurczaka pokrojonych na kawałki
- 5 łyżek pasty z tamaryndowca
- 1/2 krążka cukru palmowego
- 1 łyżeczka soli
- 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w ćwiartki
- 2 czerwone cebule pokrojone w małe kawałki
- 3 laski cynamonu
- 5 liści laurowych
Sposób przygotowania:
Wlej mleko kokosowe do garnka i umieść na średnim ogniu. Doprowadź mleko kokosowe do wrzenia, często mieszając. Gdy mleko kokosowe zaczynie się gotować, dodaj pastę curry Massaman. Duś i mieszaj, aż pasta całkowicie się rozpuści – zajmie to kilka minut.
Dodaj orzeszki ziemne i kawałki kurczaka, wymieszaj. Duś przez 5 minut, aż zewnętrzna część kurczaka stanie się biała – unikaj ponownego mieszania, ponieważ mleko kokosowe nada kurczakowi zbyt intensywny smak.
Wymieszaj pozostałe składniki: pastę z tamaryndowca, rozkruszony cukier palmowy, sól, kawałki ziemniaków, kawałki czerwonej cebuli, laski cynamonu i liście laurowe. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, aż ziemniaki się ugotują. Podnieś pokrywkę i zamieszaj kilka razy podczas gotowania.
Po 20 minutach sprawdź, czy ziemniaki są gotowe, a następnie przetestuj smak i w razie potrzeby dopraw.
Wierzch posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi (opcjonalnie). Massaman curry podawaj jako samodzielne danie lub z ugotowanym ryżem jaśminowym.
Smacznego!