Tofu-sushi, czyli nigiri-sushi z tofu zamiast ryżu

2024-04-26
Tofu-sushi, czyli nigiri-sushi z tofu zamiast ryżu

Tofu-sushi, czyli nigiri-sushi z tofu zamiast ryżu (dla 2 os.) 

Odkryj nową definicję klasycznego nigiri-sushi. Nigiri-sushi z tofu zamiast tradycyjnego ryżu to prawdziwa innowacja. Prostokątna kostka, delikatnego tofu, które jest bazą tego dania, doskonale komponuje się ze świeżymi kawałki ryb, mięs czy warzyw na jego szczycie. Całość misternie przewiązana wstążką z nori, nadaje elegancji i autentyczności. Z topem ze szczypiorku i imbiru, każdy kęs nabiera charakteru.

Inspiracją do stworzenia nigiri-sushi z tofu zamiast z ryżu, jest dążenie do różnorodności kulinarnej oraz eksperymentowanie z nowymi smakami i teksturami. Tofu, będące popularnym składnikiem w kuchni azjatyckiej, stanowi doskonałą bazę dla tego dania, zapewniając bogactwo białka roślinnego i niską zawartość tłuszczu. Może być ciekawą propozycja dla miłośników kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.

Zachowanie kształtu klasycznego nigiri-sushi jest odzwierciedleniem tradycyjnego podejścia do tego dania, zachowując jego charakterystyczny wygląd, ale wprowadzając jednocześnie nowatorski element. Nie tylko w postaci tofu, ale i w zależności od upodobań,  plastrem mięsa zamiast świeżej ryby.

Przybranie zawiera już sos sojowy, więc nie trzeba dodatkowo podawać miseczki z sosem i wasabi.

Poniższy przepis pochodzi z książki pt. „Sushi” autorstwa Masakazu Hori oraz Kazu Takahashi, którą możesz zamówić w naszym sklepie wraz z bazą podstawowych produktów niezbędnych do przyrządzania sushi w swoim domu.

Lista zakupów:

Składniki:

  • 285 g tofu (zamiast ryżu)
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 młody szczypior
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Kawałki różnych świeżych ryb, przyrządzonych dowolnym sposobem mięs lub ulubionych surowych lub gotowanych warzyw
  • 15-20 pasków nori

Sposób przygotowania:

Tofu pokrój na mniejsze, prostopadłościenne kawałki.

Imbir zetrzyj na tarce, szczypior posiekaj i połącz oba składniki z sosem sojowym.

Kawałki ulubionej ryby, mięsa lub warzyw pokrój na cienkie plastry i przykryj pojedynczo kawałek tofu.

Pokrój arkusz nori na podłużne, niezbyt cienkie wstążki i przewiąż nimi każdą porcję.

Na wierzch nałóż odrobinę mieszanki imbirowej i gotowe.

Smacznego!

https://azjanatalerzu.pl/pl/client-rebate.html
Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2024

Polecane

Tofu naturalne 1 kg

Tofu naturalne 1 kg

25,48 zł
25,48 zł / kg
Tofu Treiber  0,45 kg

Tofu Treiber 0,45 kg

9,23 zł
20,51 zł / kg
Japoński sos sojowy light 150ml

Japoński sos sojowy light 150ml

24,84 zł
165,60 zł / l
Japoński sos sojowy

Japoński sos sojowy

19,12 zł
127,47 zł / l
Japoński sos sojowy 1 L

Japoński sos sojowy 1 L

20,64 zł
20,64 zł / l
Zaufane Opinie IdoSell
5.00 / 5.00 17 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-05-24
Bardzo szybka realizacja zamówienia
2023-01-13
Bardzo szybka dostawa - świetnie zapakowana. Niskie ceny. Produkty bardzo dobrej jakości.
pixelpixel