Tteokbokki z papieru ryżowego
Tteokbokki z papieru ryżowego (dla 2 os.)
Tteokbokki, zwane inaczej ddeokbokki, czy topokki, stanowią nieodłączny element kuchni koreańskiej. To tradycyjne danie, składające się z ryżowych klusek nazywanych często „koreańskimi kopytkami” oraz słodko-ostrego sosu na bazie pasty gochujang. Choć do dania wykorzystuje się gotowe kluski lub te przyrządzone samodzielnie ze specjalnej mąki, my proponujemy kluski w wersji błyskawicznej z… papieru ryżowego!
Kluski ryżowe w wersji błyskawicznej z papieru ryżowego do złudzenia przypominają oryginalne „koreańskie kopytka” ryżowe. Do ich przygotowania potrzebny będzie jedynie papier ryżowy oraz woda. Przygotowanie ryżowych kluseczek jest niesamowicie proste, jednak wymaga nieco cierpliwości. Papier ryżowy należy zwilżyć wodą, a następnie zwinąć z niego rulon. Należy jednak zwijać rulony bardzo ciasno, aby uzyskać idealne, zwarte kluski.
Kluski ryżowe możesz ugotować w wodzie i podawać jako element dań. Najlepszym rozwiązaniem będzie dodanie kluseczek bezpośrednio do sosu, z którym będziesz je serwować. Wtedy właśnie doskonale przejmą smak sosu, a danie stanie się niezwykle aromatyczne. Kluski podawaj z sosami inspirowanymi kuchnią koreańską np. przygotowanymi na bazie pasty gochujang, sosu sojowego, imbiru i innych składników charakterystycznych dla kuchni koreańskiej. Możesz także poeksperymentować i wykorzystać koreańskie kluseczki z papieru ryżowego do innych dań, również tych z kuchni polskiej.
Jeżeli uwielbiasz kuchnię koreańską, ten przepis jest stworzony właśnie dla Ciebie. Ruszaj do kuchni i przygotuj błyskawiczne kluski ryżowe w oryginalnej wersji. Gwarantujemy, że zachwycisz się nimi tak jak my.
Lista zakupów:
Składniki:
-
ciepła, przegotowana woda (do moczenia papieru ryżowego)
-
20 arkuszy papieru ryżowego
Sposób przygotowania:
Do dużego, głębokiego talerza wlej ciepłą, ale nie gorącą wodę. Przygotuj też drewnianą deskę zwilżoną wodą. Złącz ze sobą dwa arkusze papieru ryżowego, włóż je do talerza z wodą i mocz kilka sekund. Następnie przełóż ryżowy placek na deskę i zwiń go w bardzo ciasny rulon. Odłóż powstały rulon i postępuj podobnie z kolejnymi arkuszami. Z 20 arkuszy uzyskasz 10 rulonów. Każdy z rulonów podziel na 3-4 części tak, aby uzyskać około 6-centymetrowe kluski. Gotuj w osolonej, wrzącej wodzie przez około 2-3 minuty lub dodaj bezpośrednio do sosu i gotuj 3 minuty.
Smacznego!