Wieprzowina w sosie słodko – ostrym z lotosem
Wieprzowina w sosie słodko – ostrym z lotosem (dla 2 os.)
Przygotuj smakowitą wieprzowinę w sosie słodko-ostrym, która z nutą świeżego imbiru i czosnku, doskonale komponuje się z delikatnym mięsem, tworząc harmonię smaków. A kształt łodygi lotosu w przekroju nada mu oryginalnego wyglądu.
Ta potrawa jest doskonałym wyborem na szybki obiad lub kolację, zwłaszcza gdy potrzebujesz czegoś aromatycznego i pożywnego. Wieprzowina w sosie słodko-ostrym najlepiej smakuje podana z ryżem białym lub brązowym, który idealnie zrównoważa pikantność sosu.
Przepis na wieprzowinę w sosie słodko-ostrym wywodzi się z kuchni azjatyckiej, szczególnie popularnej w krajach takich jak Chiny, Korea, Tajwan czy Tajlandia. Ten smakowity i aromatyczny sos jest charakterystyczny tam, gdzie mieszanka słodkich i pikantnych smaków jest niezwykle popularna.
Tradycyjnie, sos słodko-ostry jest używany jako marynata lub dodatek do mięs, warzyw i potraw wok. Jego składniki często obejmują kombinację słodkiego smaku ketchupu lub cukru, ostrzejszych składników takich jak ocet ryżowy czy płatki chili, oraz aromatycznych przypraw, jak świeży imbir czy czosnek.
Sprawdź czy to połączenie jest dla Ciebie!
Lista zakupów:
Składniki:
- 50 g łodyg lotosu (w plastrach)
- 300 g szynki wieprzowej lub karkówki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku (w proszku)
- 30 g suszonych grzybów mun (ciętych)
- 20 g świeżego czosnku
- 20 g świeżego imbiru
- 100 g białej cebuli
- 50 g żółtej papryki
- 50 g zielonej papryki
- 50 g ananasa z puszki
- 50 g mini kolb kukurydzy
- mąka ziemniaczana (do obtoczenia mięsa)
- olej rzepakowy (do smażenia mięsa i osobno warzyw)
- 100 ml sosu słodkiego chili
- 30 ml octu ryżowego
- 150 ml wody
- 100 ml keczupu
- 50 ml zalewy z puszki ananasa
- 10 g płatków chili gochugaru
- Dekoracje:
- kiełki fasoli mung
- sezam jasny
- szczypior
Sposób przygotowania:
Rozmroź łodygi lotosu.
Mięso pokrój w paski, dodaj przyprawy, wymieszaj i odstaw na 30 minut.
Grzyby mun zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut, następnie odcedź.
W tym czasie drobno posiekaj czosnek i imbir, cebulę pokrój w piórka, papryki w półpaski, a ananasa w kostkę.
Paski mięsa obtocz w mące ziemniaczanej i smaż na głębokim tłuszczu przez około 6 minut. Następnie wyłóż na ręczniki papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
W garnku rozgrzej olej, wrzuć wszystkie warzywa, w tym mini kolby kukurydzy oraz ananasa, smaż wszystko przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj sos słodko-ostry, ocet ryżowy, wodę, ketchup, zalewę z puszki ananasa, płatki chili i zagotuj. Gotuj przez 3 minuty.
Po tym czasie dodaj paski usmażonego schabu, gotuj następne 3 minuty mieszając.
Udekoruj kiełkami fasoli mung, jasnym sezamem i posiekanym szczypiorem.
Smacznego!
Przepis powstał przy współpracy z Restauracjami Olimp. Zachęcamy do sprawdzenia, jaki kierunek obraliśmy we wspólnej akcji promocyjnej: ZAJRZYJ TUTAJ.