Wietnamska pizza – przepis (na 4 porcje)
Wietnamska pizza – przepis (na 4 porcje)
Banh Trang Nuong, czyli wietnamska pizza, choć nie jest potrawą tradycyjną, to stała się bardzo popularnym reprezentantem wietnamskiego street foodu. Wietnamska pizza pochodzi z Da Lat w północnym Wietnamie i jest przyrządzana na chrupko z papieru ryżowego, jajka, sosów, dodatków. Arkusz papieru ryżowego opieka się nad grillem do momentu, aż będzie chrupiący, a następnie podaje się go z dodatkami i sosem. Wszystko razem łączy się w słono-słodki, pikantny przysmak. Wietnamska pizza, podobnie jak tradycyjna, ma wiele odmian. Każdy uliczny sprzedawca żywności ma do zaoferowania mnóstwo dodatków, aby zaspokoić różne gusta.
W Wietnamie papier ryżowy składany lub podają go na płasko. Ważne żeby w jego składzie był wyłącznie ryż. Papier ryżowy z dodatkiem tapioki lepiej sprawdzi się w sajgonkach. Zamiast sosu pomidorowego wietnamska pizza wykorzystuje jajko jako, które ma też inną funkcje: jest spoiwem dania oraz zapobiega nadmiernemu przypiekaniu się papieru ryżowego. Wietnamczycy zwykle używają jaj przepiórczych, ale każde jajko spełni tu swoją rolę. A co położyć na wierzch? Wietnamska pizza dopuszcza wszelkie kombinacje, ale klasycznie występuje z zieloną cebulą, chrupiącą szalotką, suszonymi, pełnymi smaku umami krewetkami (wcześniej namoczonymi w wodzie), kawałkami wieprzowiny, kiełbaskami, tuńczykiem w puszce, szynką, serami, tofu, kukurydzą, trawą cytrynową. Istnieje też wiele możliwości doboru sosu. Idealny będzie sriracha, sriracha majo, słodki sos chili, sos hoisin. W Wietnamie najczęściej spotkać można majonezowo-czosnkowy sos Kewpie.
Jak zrobić wietnamską pizzę w domu? Na patelni! Wypróbuj przepis.
Składniki:
- 4 arkusze papieru ryżowego 100%
- 4 jajka
- 4 małe garście pokrojonej zielonej cebulki
- 4 łyżeczki suszonych krewetek
- 100 g kiełbasek drobiowych
- 100 g kukurydzy z puszki
- 100 g tofu
- 4 łyżki słodkiego sosu chili
- 4 łyżki majonezowo-czosnkowego sosu Kewpie
Sposób przygotowania:
Na początek, pokrój zieloną cebulkę na drobno. Aby uwolnić smak suszonych krewetek, namocz je w gorącej wodzie.
Umieść arkusz papieru ryżowego na suchej patelni i podpiecz na bardzo małym ogniu.
Dodaj jajko na wierzch i wymieszaj je, rozprowadzając równomiernie na papierze ryżowym. Zaczekaj, aż jajko się ugotuje, a papier ryżowy zarumieni, a następnie posyp wybranymi dodatkami. Wietnamska pizza najlepiej smakuje podawana na gorąco, otwarta lub założona, jak w Wietnamie.
Smacznego!