Wrapy z kurczakiem w sosie hoisin
Wrapy z kurczakiem w sosie hoisin (dla 2 os.)
Wrapy z kurczakiem w sosie hoisin to prosta przekąska lunchowa dla każdego. Chrupiące warzywa i akcent wyrazistych sosów sprawią, że danie zaskoczy niejednego miłośnika kuchni chińskiej.
Sos hoisin to niezbędny składnik kuchni chińskiej oraz jeden z nieodłącznych dodatków marynowania mięsa, wietnamskiej zupy pho czy sajgonek, czyli inaczej spring rollsów. Sos hoisin możesz zastosować na wiele sposobów: do smażenia, polewania, maczania czy glazurowania mięsa do pieczenia. Wrapy z kurczakiem w sosie hoisin z pewnością będą dzięki niemu pyszne.
Drugi sos wykorzystany w przepisie to sriracha chilli-majo: połączenie klasycznego, lekko pikantnego sosu sriracha z łagodzącym, kremowym majonezem wegańskim. Polecany jest praktycznie do wszystkich dań, aby wzbogacić ich smak o orientalną nutę. Sprawdzi się więc też jako dodatkowy sos w przepisie na wrapy z kurczakiem w sosie hoisin.
Zasmakuj w tym orientalnym połączeniu!
Lista zakupów:
- 200 g piersi z kurczaka
- 4 łyżki sosu hoisin
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki sosu sriracha chilli-majo
- 25 g liści sałaty
- 10 g posiekanej kolendry
- 4 łodygi cebuli dymki, pokrojonej na 1 cm kawałki
- 10 cm świeżego ogórka
- 1 pomidor
- 1/2 awokado
- 4 wrapy z tortilli
Sposób przygotowania:
Zamarynuj piersi z kurczaka w sosie hoisin na 15 minut. Połóż na blaszce wysmarowanej olejem i piecz przez 15 w temperaturze 180 stopni lub do czasu, aż będą gotowe.
Rozłóż wrapy na płasko i nanieś na nie sos hoisin oraz sos sriracha chilli-majo według uznania. Równomiernie rozłóż na wrapie porwaną dłońmi na mniejsze części sałatę i posiekaną kolendrę. Łodygi cebulki dymki pokrój na kawałki o długości 1 cm, obranego ogórka, pomidora i awokado na drobno i dodaj do dotychczas ułożonych warzyw.
Pokrój pierś z kurczaka na cienkie plastry i rozłóż na wszystkie dotychczas rozłożone na wrapie składniki. Zwiń ciasno i podawaj przekrojone na pół lub w dowolnie mniejszych porcjach, na ciepło lub na zimno.
Smacznego!