Zupa z łososiem w orientalnym stylu

Zupa z łososiem w orientalnym stylu (dla 2 os.)

Kuchnia orientalna pełna jest doskonałych smaków i aromatów. Z prawdziwie orientalnymi składnikami można wyczarować pyszną ucztę na talerzu. Dodają one niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Aby przygotować orientalną zupę łososiową, zaopatrz się w łososia, a także takie składniki jak m.in. makaron ryżowy – dzięki niemu zupa stanie się prawdziwie azjatyckim daniem, trawę cytrynową, imbir, limonkę, curry i sos rybny – dodadzą one orientalnego akcentu, a także mleczko kokosowe, dzięki któremu zupa nabierze kremowej konsystencji.
Przed przystąpieniem do realizacji przepisu mamy dla Ciebie kilka cennych wskazówek. Pamiętaj, aby makaron ryżowy dodać do zupy bezpośrednio przed podaniem. Dzięki temu unikniesz rozgotowania go i zachowasz jego sprężystość. Zupę łososiową serwuj na ciepło – tak smakuje najlepiej! Jeżeli natomiast jesteś fanem ostrości, możesz dodać również chili, a dla atrakcyjniejszego wyglądu posypać danie kolendrą.
Zupa łososiowa w stylu azjatyckim to połączenie tradycji z nowoczesnością. Doskonale sprawdzi się jako obiad czy kolacja, gdyż jest bardzo pożywna i doskonała w smaku. Z pewnością zachwyci każdego, kto jej spróbuje!
Lista zakupów:
Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka startego imbiru
- pół łyżeczki curry w proszku
- 750 ml bulionu warzywnego
- ½ puszki mleka kokosowego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka tymianku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 250 g łososia surowego
- 50 g makaronu ryżowego
Sposób przygotowania:
Cebulę, czosnek oraz trawę cytrynową posiekaj na drobne kawałki. Na patelni lub w rondelku rozgrzej olej, a następnie dorzuć posiekane składniki. Dodaj imbir i smaż przez około 4 minuty. Następie dodaj łyżeczkę curry i całość wymieszaj. W następnym kroku dodaj bulion, a także mleko kokosowe, sos rybny, sok z limonki, cukier, a także dopraw tymiankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Dodaj pokrojonego łososia i gotuj całość przez około 10 minut. Zupę podawaj z makaronem ryżowym przygotowanym według instrukcji na opakowaniu.
Smacznego!