Sushi z łososiem – przepis z awokado

2021-03-08
Sushi z łososiem – przepis z awokado

Sushi z łososiem - przepis z awokado (dla 4 os.)

Przygotuj w swoim domu sushi z łososiem – przepis z awokado będzie dobrym początkiem przygody z tradycyjnym japońskim sushi! Z naszej receptury na sushi z łososiem powstanie 20 futomaków z wodorostami na zewnątrz rolki o średnicy 4-6 cm. Japończycy preferują jadać łososia w niezmienionej postaci, dlatego połowę rolek proponujemy przygotować z łososiem świeżym, serwując go z marynowanym imbirem oraz wasabi. Drugą połowę natomiast z łososiem pieczonym i sosem kabayaki.

Japonia jest krajem, w którym przywiązuje się wagę nie tylko do smaku sushi, ale i formy jego prezentacji. Niektórzy sushi masterzy twierdzą, że nie wypada nie podać w sposób dekoracyjny sushi z łososiem. Przepis z awokado stawia na wyjątkowe połączenie pastelowych kolorów przypominających o wiośnie w Kraju Kwitnącej Wiśni, więc warto pięknie je zaserwować! Zadbaj o elegancję, prostotę, minimalizm, podając sushi z łososiem. Przepis z awokado najlepiej będzie się prezentował na ceramicznych talerzykach z dobranymi miseczkami na sos sojowy.

Zastanawiasz się, po jaki ryż sięgnąć do sushi z łososiem? Przepis z awokado wymaga – jak wszystkie inne rodzaje sushi – krótkoziarnistego ryżu, który ma odpowiednią ilość białka i lepkość. Ryżu do sushi nie trzeba płukać do krystalicznie czystej wody. Wystarczą 4-5 krótkich zmian pod chłodną wodą, jednak w trakcie płukania należy wykonywać okrężne ruchy dłonią. W ten sposób nadmiar skrobi zostanie usunięty, a ryż pozostanie puszysty. Można ugotować go w zwykłym garnku, ale najlepiej jest wykorzystać do tego specjalny, elektryczny garnek do gotowania ryżu. Tuż po ugotowaniu może się wydawać, że jest zbyt twardy, jednak po dolaniu zalewy i ostudzeniu ryż będzie idealnej miękkości.

Nie zwlekaj dłużej z przygotowaniem sushi z łososiem – przepis z awokado jest delikatny i naprawdę smaczny!

 

Lista zakupów:

Ryż do sushi:

Zalewa do ryżu:

Składniki do futomaków z surowym łososiem:

  • listków nori
  • 650 g surowego łososia (przód fileta)
  • 1 awokado
  • sałata strzępiasta
  • 400 g serka typu philadelphia

Składniki do futomaków z pieczonym łososiem:

  • listków nori
  • 800 g surowego łososia do upieczenia (przód fileta)
  • sałata strzępiasta

Składniki sosu kabayaki:

  • 2 części miodu (np. 50 ml)
  • 1 część sosu sojowego (np. 25 ml)

Dodatki do smaku według uznania: 

  • marynowany imbir różowy i biały
  • wasabi
  • sos sojowy

 

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ryżu:

Wsyp ryż do garnka do gotowania ryżu. Przepłucz go pod bieżącą, zimną wodą, mieszając okrężnymi ruchami. Gdy naczynie się napełni, odlej wodę i powtórz tę czynność 4-5 razy. Włącz profesjonalny garnek do gotowania ryżu, ustawiając czas wskazany na opakowaniu (ok. 25 min.). Po tym czasie garnek automatycznie przełącza się w tryb podtrzymywania ciepła. Jeśli używasz domowego garnka z grubym dnem, zagotuj ryż na średnim lub dużym ogniu, następnie zmniejsz płomień i gotuj przez 15 min. Zdejmij z ognia i odstaw na kolejne 15-20 min. pod przykryciem.

Przygotowanie zalewy do ryżu:

Połącz w misce ocet ryżowy, cukier i sól, wymieszaj trzepaczką aż do rozpuszczenia się cukru. Przełóż ryż (odwracając garnek do góry dnem) do płaskiego, szerokiego pojemnika – najlepiej użyj do tego drewnianą miskę o nazwie hangiri. Przygotowaną zalewą zalej bryłę ryżu, rozprowadź ją delikatnie i z pomocą drewnianej łyżki obtocz zalewą każde ziarenko. Po pierwszym etapie wchłaniania się zalewy pozostaw ryż na 5 min. i ponownie przemieszaj, odwracając go od spodu do góry. Zaczekaj, aż wystygnie. Wtedy będzie najlepiej przygotowany do zawijania – zbyt ciepły utrudni pracę. 

Przygotowanie łososia:

Odetnij porcję szerszej części łososia o 11-12 cm szerokości, czyli na szerokość dłoni. Użyj do tego ostrego, długiego noża o nazwie sashimi. Przetnij porcje wzdłuż na pół, jak najbliżej kręgosłupa. Zatrzymując nóż przy skórze łososia, zmień kierunek ruchu i odetnij porcję mięsa. Powtórz z drugiej strony. Odetnij kręgosłup oraz powierzchniowy tłuszcz. Mięso pokrój w słupki. Sprawdź, czy na pewno nie ma wewnątrz przypadkowych fragmentów ości.

Zawijanie rolek sushi:

Pokrój listki nori wzdłuż poziomych linii widocznych w ich fakturze. Uważaj, żeby nie zamoczyć listków, bo szybko się zwiną, co utrudni pracę.

Załóż nitrylowe rękawiczki, dzięki którym ryż nie będzie przyklejał się do rąk. Zwilż je wodą na czubkach palców tak, żeby nie ściekała z nich woda. Weź porcję ryżu (ok. 75 g), uformuj kulkę mieszczącą się w dłoni. Rozłóż delikatnie ryż na środku listku nori od chropowatej strony, gładką pozostaw na zewnątrz. Jeśli jest go za dużo – odbierz odpowiednią nadwyżkę. Ryż powinien być puszysty, z widocznymi osobnymi ziarenkami, nie dociśnięty. Rozsuń go w ¾ długości listka.

Na środku, na szerokość listka, nałóż serek typu philadelphia, porcję przygotowanego surowego łososia, gruby na 1 cm plaster dojrzałego awokado promieniście wykrojony z owoca, z odciągniętą skórką i na koniec liście sałaty strzępiastej. Ważne, żeby liście sałaty wystawały na zewnątrz rolki po jej skręceniu: jest to zarówno element stabilizujący końcówki, jak i dekoracyjny futomaków.

Zacznij zawijać rolkę od części wypełnionej ryżem w kierunku wolnej części listka. Napieraj palcami jak najciaśniej – nie ściskaj, tylko ściśle zawijaj. Gdy pozostanie ok. 1 cm wolnego listka nori, zwilż go wodą, cały czas przytrzymując całą rolkę drugą dłonią. Dokręć do końca i pozostaw. Wolny listek nori sklei się z całością. Po chwili przyłóż plastikową lub bambusową matę owiniętą w folię spożywczą i nadaj rolce formę kwadratu okręgu, delikatnie dociskając. Zrównaj końcówkę maty z końcówką rolki i dociśnij lekko wystający ryż do środka. Powtórz z drugiej strony. Przygotuj kolejne rolki i pokrój przed samym podaniem.

Pieczenie łososia:

Część łososia upiecz pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym lub w folii aluminiowej w piekarniku w temp. 200oC przez 12-15 min. w zależności od grubości porcji. Mięso podziel na części o szerokości rolki listków nori. Przy zawijaniu rolki postępuj analogicznie, jak przy łososiu surowym, przy czym na ryżu ułóż oprócz łososia jedynie sałatą strzępiastą.

Przygotowanie sosu kabayaki:

Połącz ze sobą miód i sos sojowy w garnuszku. Doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Ostudź i polej gęstym sosem rolki sushi z pieczonym łososiem.

Krojenie i układanie futomaków:

Zwilż końcówkę noża w wodzie i pozwól kroplom spłynąć po ostrzu – to uchroni nóż od przyklejania się do niego ryżu. Przekrój rolkę na pół, a następnie każdą z części na trzy, by uzyskać sześć porcji z jednej rolki. Ułóż na talerzu lub bambusowej desce jak domino, dodaj marynowany imbir różowy i biały do smaku.

Obejrzyj film instruktarzowy i przekonaj się jak łatwo jest zrobić sushi w domu! Smacznego!

 

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel