5 Mitów o glutenie pszennym: prawda, która Cię zaskoczy!

2024-06-14
5 Mitów o glutenie pszennym: prawda, która Cię zaskoczy!

Gluten pszenny albo inaczej seitan, będący białkiem występującym w pszenicy i pokrewnych zbożach, stał się w ostatnich latach przedmiotem licznych kontrowersji i nieporozumień. W mediach i dietetycznych trendach często pojawiają się sprzecznie informacje na jego temat, co prowadzi do powstania wielu mitów i błędnych przekonań.

Dzisiaj rozwiążemy te wątpliwości i przyjrzymy się razem najczęściej powtarzanym mitom dotyczącym sproszkowanego glutenu pszennego!

Krótka podróż do historii białka pszennego

Korzenie naturalnego glutenu sięgają starożytnych Chin, gdzie był używany już ponad 2000 lat temu. W Chinach gluten pszenny dosłownie oznacza „mięso z mąki”.

Był on ważnym składnikiem w diecie buddyjskiej ze względu na swoje wysokie wartości odżywcze, a także zdolności do naśladowania tekstury mięsa. Chińscy mnisi buddyjscy opracowali wiele przepisów na bazie glutenu, co przyczyniło się do jego popularności w kuchni światowej.

W Japonii gluten pszenny zyskał popularność w latach 60 XX wieku dzięki George’owi Ohsawie, który nadał mu nazwę „seitan”, która pochodzi od japońskich słów „sei”, znaczącego „zrobione z” oraz „tan” – oznaczającego „białko”.

Jakie wartości odżywcze ma gluten pszenny, czyli seitan?

Dzięki wysokiej zawartości białka gluten jest nazywany „roślinnym mięsem”, które jest bardzo cenione na całym świecie. Seitan ma bardzo niską zawartość tłuszczu i mniej kalorii w porównaniu do mięsa. Zawiera minerały, takie jak żelazo, wapń, fosfor. Produkt nie zawiera cholesterolu, dlatego też jest korzystny dla zdrowia serca.

Przejdziemy do rozważania najczęstszych mitów i faktów związanych ze spożyciem glutenu pszennego. Zrozumienie tych kwestii pomoże rozwiać nieuzasadnione obawy i podejmować świadome decyzje żywieniowe, oparte na faktach, a nie sensacyjnych i często mylnych doniesieniach medialnych.

Mit 1: Gluten jest szkodliwy i powinien być unikany w żywności.

Fakt: Gluten jest szkodliwy tylko dla osób z celiakią, nieceliakalną nadwrażliwością na gluten lub alergią na pszenicę. Dla większości ludzi nie stanowi problemu i może być częścią zdrowej diety.

Mit 2: Dieta bezglutenowa jest zdrowsza.

Fakt: Dla osób bez nietolerancji glutenu, dieta bezglutenowa niekoniecznie jest zdrowsza. Unikanie glutenu wręcz może prowadzić do niedoborów składników odżywczych, ponieważ produkty bezglutenowe często mają mniej witamin i minerałów.

Mit 3: Gluten powoduje przyrost masy ciała.

Fakt: Gluten sam w sobie nie powoduje przyrostu masy ciała. Nadmierne spożycie kalorii, niezależnie od ich źródła, prowadzi do zwiększenia wagi ciała.

Mit 4: Sportowcy i osoby aktywne fizycznie powinny unikać glutenu dla lepszej wydajności.

Fakt: Większość sportowców nie odnosi korzyści z diety bezglutenowej, chyba że mają celiakię lub nietolerancję glutenu. Dieta bezglutenowa może być trudna do zbilansowania pod kątem wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Mit 5: Produkty bezglutenowe są zawsze zdrowsze.

Fakt: W celu poprawienia smaku i tekstury produktów bezglutenowych do ich składu dodają więcej cukru, tłuszczu oraz soli. Produkty bezglutenowe mogą być wysoko przetworzone, co czyni je mniej zdrowymi w porównaniu do ich pełnoziarnistych odpowiedników zawierających gluten.

Mamy nadzieje, że pomogliśmy Ci zrozumieć, że naprawdę nieliczna grupa osób powinna unikać glutenu pszennego, a większość z nas może bez obaw cieszyć się produktami zawierającymi to białko seitanu. Spróbuj jak smakuje zdrowy zamiennik mięsa!

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2024

Polecane

Gluten pszenny (seitan) 1 kg

Gluten pszenny (seitan) 1 kg

33,55 zł29,99 zł
29,99 zł / kg
Zaufane Opinie IdoSell
5.00 / 5.00 17 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-05-14
Bardzo miła i profesjonalna obsługa!!!
2023-03-12
Wyjście na przeciw klienta to bardzo dobra praktyka. Dziękujemy za zrozumienie sytuacji i realizację zamówienia.
pixelpixel