Azjatycka kultura spożywania posiłków
Właściwie wszystkie kraje w Azji mają określone zasady etykiety kulinarnej. Ustalono tam odrębne reguły nakładania posiłków, korzystania z pałeczek, wyboru ręki do przyjmowania jedzenia. Zamów produkty z gamy akcesoriów do serwowania jedzenia po azjatycku i powtarzaj wybrane zasady w swoim domu.
Choć Azja kojarzy nam się z pałeczkami, we wszystkich krajach spotkać można też łyżki i widelce. Jednak obecność noży nie jest już aż taka oczywiste. Klasyfikowane są one jako broń, a w myśl etykiety, do posiłku należy zasiadać tylko z pokojowym nastawieniem. Pałeczek najczęściej używa się do makaronu lub ryżu. Widelec służy zwykle do nakładania potrawy na łyżkę, a dopiero tą wkłada się podany kęs do ust. Najlepiej jest łyżkę trzymać w prawej ręce, a widelec w lewej. Ryż kleisty czy szaszłyki można jeść palcami, a niektóre zupy często wypija się prosto z talerza!
Wprowadzenie azjatyckich zasad etyki kulinarnej nie powinno być dla nas trudne. Dania, które podasz w swoim domu na dużym wspólnym talerzu, tak samo w Azji przekładane są najczęściej na własny talerz. Wystarczy, że nie zapełnisz jedzeniem od razu całego talerza i nakładanie posiłku odbędzie się podobnie jak tam, tak i tu. Nakładanie posiłku należy rozpocząć od ryżu i podobnie, jak u nas, od osoby najstarszej. Podziękowanie za jedzenie jest nie mniej ważne.
Wyznaczone są konkretne zasady konsumowania wielu potraw, a także parzenia i picia herbaty, o czym już pisaliśmy na blogu. O tym, czy jeść sushi pałeczkami czy rękami przeczytaj TUTAJ, a o specjalnej ceremonii herbacianej: TUTAJ. Po pełny opis zasad azjatyckiej etykiety kulinarnej sięgnij też TU.