Bubble tea – przepis na mleczną herbatę azjatycką
Bubble tea mleczna (2 porcje)
Nieodłącznym elementem bubble tea jest herbata oraz kuleczki. Resztę składników możesz dodawać według własnych preferencji. Najpopularniejszym dodatkiem jest mleko. Śmiało wzbogać ją również o różnego rodzaju słodkie syropy czy owoce. Najlepiej smakuje schłodzona, dlatego kilka kostek lodu to strzał w dziesiątkę!
Bubble tea to obecnie jeden z najpopularniejszych napojów. Cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród dzieci i młodzieży. Nie tylko świetnie smakuje, ale i doskonale wygląda! Przeczytaj więcej o bubble tea na blogu: Bubble tea, czyli azjatycka herbata bąbelkowa.
Spróbuj kultowej herbaty azjatyckiej w naszym wydaniu. Zdecyduj, która smakuje Ci najbardziej. Bubble tea z mlekiem, matchą, a może w wersji koreańskiej? Którą dziś wybierzesz?
Składniki:
- 4 łyżki tapioki (przed ugotowaniem)
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- 2 saszetki czarnej herbaty
- 500 ml wody
- 100 ml mleka
- 1 łyżka miodu
- syropu z agawy lub innego, słodkiego syropu (np. karmelowego)
- kostki lodu
Sposób przygotowania:
Zacznij od ugotowania tapioki. Przygotuj ją według instrukcji na opakowaniu. Ugotowana tapioka powinna być przezroczysta. Do wody, w której gotujesz kulki, dodaj łyżeczkę cukru lub miodu, dzięki czemu staną się one słodsze. Zaparz także czarną herbatę i pozostaw do wystudzenia.
Do szklanek bądź kubków dodaj przygotowaną tapiokę oraz kostki lodu. Następnie połącz herbatę z mlekiem oraz słodkim dodatkiem w postaci miodu czy syropu według własnych preferencji. Miksturę przelej do szklanek z tapioką oraz lodem. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Smacznego!