Bubble tea – przepis na mleczną herbatę azjatycką dla 2 osób.

Bubble tea mleczna (2 porcje)

Nieodłącznym elementem bubble tea jest herbata oraz kuleczki. Resztę składników możesz dodawać według własnych preferencji. Najpopularniejszym dodatkiem jest mleko. Śmiało wzbogać ją również o różnego rodzaju słodkie syropy czy owoce. Najlepiej smakuje schłodzona, dlatego kilka kostek lodu to strzał w dziesiątkę!
Bubble tea to obecnie jeden z najpopularniejszych napojów. Cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród dzieci i młodzieży. Nie tylko świetnie smakuje, ale i doskonale wygląda! Przeczytaj więcej o bubble tea na blogu: Bubble tea, czyli azjatycka herbata bąbelkowa.
Spróbuj kultowej herbaty azjatyckiej w naszym wydaniu. Zdecyduj, która smakuje Ci najbardziej. Bubble tea z mlekiem, matchą, a może w wersji koreańskiej? Którą dziś wybierzesz?
Składniki:
- 4 łyżki tapioki (przed ugotowaniem)
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- 2 saszetki czarnej herbaty
- 500 ml wody
- 100 ml mleka
- 1 łyżka miodu
- syropu z agawy lub innego, słodkiego syropu (np. karmelowego)
- kostki lodu
Sposób przygotowania:
Zacznij od ugotowania tapioki. Przygotuj ją według instrukcji na opakowaniu. Ugotowana tapioka powinna być przezroczysta. Do wody, w której gotujesz kulki, dodaj łyżeczkę cukru lub miodu, dzięki czemu staną się one słodsze. Zaparz także czarną herbatę i pozostaw do wystudzenia.
Do szklanek bądź kubków dodaj przygotowaną tapiokę oraz kostki lodu. Następnie połącz herbatę z mlekiem oraz słodkim dodatkiem w postaci miodu czy syropu według własnych preferencji. Miksturę przelej do szklanek z tapioką oraz lodem. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
*W naszym sklepie zamówisz tapiokę białą. Na zdjęciu tapioka czarna.