Bubble tea przepis – receptura na koreańską herbatę
Bubble tea w stylu koreańskim (2 porcje)
Bubble tea - napój, który w ostatnim czasie cieszy się ogromną popularnością. To oryginalne połączenie orzeźwiającej herbaty z pysznymi kuleczkami.
Bubble tea nazywana także bąbelkową herbatą to napój, który pochodzi z Tajwanu. Bazuje na herbacie oraz kulkach - najczęściej w postaci tapioki. Często wzbogaca się ją o dodatki takie jak mleko, słodkie syropy czy owoce. W wyniku tak pysznych połączeń powstaje jeden z najpopularniejszych na świecie napojów!
Poznaj lepiej historię bubble tea i przeczytaj też wpis na blogu: Bubble tea, czyli azjatycka herbata bąbelkowa. W naszym sklepie znajdziesz mnóstwo produktów, dzięki którym przygotujesz bąbelkową herbatę w swoim domu. Zamów je już dziś!
Spróbuj kultowej herbaty azjatyckiej w naszym wydaniu. Zdecyduj, która smakuje Ci najbardziej. Mamy jeszcze w ofercie bubble tea z mlekiem lub matchą. Którą dziś wybierzesz?
Możesz też wybrać gotowe zestawy Boba Bubble Tea składające się z saszetek z syropem smakowym, saszetki z kuleczkami boba, a także odpowiedniego rozmiaru papierowe słomki. Wszystkie elementy są przygotowane na 4 porcje napoju. Smaki jakie możesz wybrać, to: zielona herbata matcha, herbata czarna lub brązowy cukier.
Składniki:
- 4 łyżki kulek tapioki (przed ugotowaniem)
- 1 łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego
- 3-4 łyżki herbaty koreańskiej OTTOGI
- 600 ml wody
- 2 łyżki soku 100% z limonki
- 2 plasterki cytryny
- 2 plasterki limonki
- liście świeżej mięty
- kostki lodu
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania tapioki. Ugotuj ją według proporcji, które znajdziesz na opakowaniu. Po ugotowaniu kuleczki powinny stać się transparentne. Do wody, w której gotujesz tapiokę dodaj łyżeczkę cukru lub miodu. Dzięki temu nabierze ona nieco słodyczy.
W osobnym naczyniu przygotuj koreańską herbatę. Wymieszaj ze sobą 3-4 łyżki koncentratu i 600 ml wody do całkowitego rozpuszczenia się herbaty. Możesz dowolnie modyfikować ilość koncentratu w zależności od tego, jak słodkie napoje lubisz.
Kiedy tapioka będzie już gotowa, umieść ją w kubkach, dodaj lód, a następnie herbatę oraz sok z limonki. Do całości dorzuć pokrojone w plasterki cytrynę i limonkę oraz listki mięty. Serwuj od razu po przygotowaniu.
Smacznego!