Burger z nutą Orientu
Burger z nutą Orientu (dla 2 os.)
Burger to jeden najsłynniejszych fast foodów na świecie. Zjesz go obecnie w większości restauracji. Pomimo że najpopularniejszym jest ten amerykański, nieustannie powstaje wiele wariacji na jego temat. Jedną z nich jest właśnie burger z nutą Orientu!
Przygotowując burgera, nie pomijaj jego podstawowych składników. Bazą do stworzenia słynnego fast foodu jest bułka, warzywa, sos oraz mięso lub jego zamiennik w postaci tofu, warzywnego kotleta czy owoców morza. To zatem niezwykle uniwersalne danie, które możesz skomponować wedle swoich upodobań!
Nasza propozycja na orientalnego burgera z pewnością przypadnie do gustu fanom kuchni azjatyckiej. Znajdą w nim wszystko, co najlepsze. Chrupiąca bułka wypełniona składnikami charakterystycznymi dla potraw orientalnych. Soczysty kurczak w tradycyjnej panierce panko. Znakomity sos wasabi-mayo z nutą orzeźwiającej limonki sprawi, że burger zyska niepowtarzalny smaku. Do tego pyszne warzywa, chrupiące orzeszki i składniki iście azjatyckie jak chili czy kolendra.
Jak przygotować azjatyckiego burgera? Odpowiedź jest tylko jedna – szybko, łatwo i ze smakiem! Nasz przepis pozwoli Ci na przyrządzenie pysznej, oryginalnej kolacji w kilka chwil. Co ważne, składniki z naszej receptury możesz z powodzeniem modyfikować. Jeżeli prowadzisz dietę bezmięsną, kurczaka wymień na tofu. Jeśli natomiast chcesz dodać do burgera jeszcze więcej orientu, zwykłą bułkę wymień na tradycyjną bułeczkę bao lub domowe pieczywo z azjatyckimi dodatkami takimi jak np. chili.
Burger z nutą orientu to propozycja, której nie odmówi sobie żaden miłośnik azjatyckich smaków. To świetny pomysł na obiad, kolację czy popisowe danie imprezowe. Urządź prawdziwie azjatycką ucztę i wypróbuj nasz oryginalny przepis na burgera z nutą Orientu!
Lista zakupów:
Składniki:
- 2 bułeczki bao bao
- 1 pierś z kurczaka
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta sproszkowanej papryki chili
- 1 jajko
- 4 łyżki panierki panko
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 1 duża garść czerwonej kapusty
- 1 marchew
- 1/3 zielonego ogórka
- 1 garść orzechów ziemnych
- 1 garść świeżej kolendry
Sos wasabi-mayo:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka pasty wasabi
- 1 łyżeczka soku z limonki
Sposób przygotowania:
Bułki przekrój na pół i delikatnie podpiecz w piekarniku, tosterze lub na patelni. Pierś z kurczaka dokładnie umyj, osusz i dopraw solą, pieprzem oraz chili. Do miseczki wbij jajko. Zamocz mięso w jajku, a następnie obtocz w panierce panko. Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso do uzyskania złocistego koloru. W tym czasie poszatkuj czerwoną kapustę, marchew pokrój w słupki, a ogórka w plastry. Przygotuj sos mieszając ze sobą majonez, wasabi i sok z limonki. Dolną część zarumienionej bułki posmaruj gotowym sosem, następnie dodaj warzywa, mięso, posiekane orzeszki i drugą warstwę sosu wasabi. Posyp posiekaną kolendrą i przykryj drugą częścią bułki.
Smacznego!