Dango, czyli tradycyjna słodycz z Japonii
Dango, czyli tradycyjna słodycz z Japonii (dla 2 os.)
Masz ochotę na całkowicie oryginalny, nieco niszowy deser? Wypróbuj dango – słodkie kulki ryżowe podawane na patyczku, z dodatkiem wyśmienitego sosu. Przysmak ten to tradycyjny, japoński smakołyk.
Dango to połączenie kleistej mąki ryżowej oraz wody – tylko tyle i aż tyle. Uformowane z powstałej masy kulki gotuje się, a następnie nabija na szpadkę i polewa sosem. Co ciekawe, istnieje wiele rodzajów dango, a większość z nich ma nawet swoje nazwy. Wersje różnią się sosem, którym oblewane są kuleczki. Czasami też ryżową masę wzbogaca się o różnego rodzaju składniki. Najpopularniejszym z nich jest bez wątpienia zielona herbata matcha. Słynnym dodatkiem do kuleczek jest pasta z czerwonej fasoli adzuki, którą spotkasz w większości japońskich słodyczy.
Dango jest niezwykle popularnym deserem. W Japonii powstają nawet piosenki o tym słynnym przysmaku! Bardzo często można zobaczyć dango w japońskich mangach czy anime. Jeżeli więc jesteś fanem seriali i komiksów z Japonii, poczuj się jak swój ulubiony bohater i przygotuj dango w swoim domu!
Pamiętaj, aby skorzystać z kleistej mąki ryżowej. To kluczowy składnik. Zwykła mąka ryżowa spowoduje, że kuleczki nie będą miały odpowiedniej konsystencji. W trakcie gotowania kulki mają wypłynąć na powierzchnię wody. Gdy użyjesz mąki, która nie jest kleista, osiądą na dnie i stwardnieją.
Dango idealnie sprawdzi się też jako oryginalny deser podczas imprez czy przyjęć. Zaskocz swoich gości słodkością, jakiej nigdy jeszcze nie jedli. Przepis na dango jest bardzo prosty, dlatego każdy poradzi sobie z przygotowaniem tej japońskiej słodkości.
Przygotuj kuleczki dango z sosem i podziwiaj Japonię na talerzu – bez wychodzenia z domu!
Lista zakupów:
Składniki:
Kulki ryżowe:
- 1 szklanka mąki ryżowej kleistej
- 1/3 szklanki wody
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka mirinu
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Mąkę przesyp do niewielkiej miski i stopniowo dodawaj do niej wodę, ugniatając ciasto. Z masy ulep niewielkie kuleczki. W garnku zagotuj wodę. Wrzuć kulki i gotuj je do wypłynięcia. Po wypłynięciu pozostaw w wodzie jeszcze przez około 3 minuty. Następnie wyjmij je i przełóż do miski wypełnionej lodowatą wodą. Wyciągnij kulki z zimnej wody i nabijaj po 3-4 sztuki na drewniane patyczki. Przygotuj sos: połącz ze sobą wszystkie potrzebne składniki i zagotuj. Później zamaczaj w sosie patyczki z ryżowymi kulkami. Dango podawaj od razu po przygotowaniu.
Smacznego!