Hummus – przepis na kremową pastę z ciecierzycy
Hummus – przepis na kremową pastę z ciecierzycy (dla 2 os.)
Hummus to jeden z najsłynniejszych przysmaków wywodzących się z kuchni bliskowschodniej. Wyśmienite połączenie ciecierzycy z kremową, sezamową tahiną sprawia, że hummus jest tak popularną na całym świecie pastą. Przekonaj się o tym sam – przygotuj razem z nami najlepszy hummus w kilka chwil!
Słynna pasta hummus wywodzi się z kuchni bliskowschodniej, jednak jej dokładne pochodzenie nie jest jednoznaczne. Toczy się niemały spór, przede wszystkim między Izraelem a Libanem o to, kto był jej twórcą. Mówi się także o tym, że hummus miał być znany już w starożytności m.in. w Mezopotamii czy Rzymie. Choć dokładna historia pasty z ciecierzycy nie jest znana, niewątpliwie kojarzona jest z Bliskim Wschodem.
Hummus to znakomita i bardzo zdrowa pasta. Podstawą do jej stworzenia jest oczywiście ciecierzyca, czyli roślina strączkowa bogata w witaminy, minerały i przede wszystkim białko. Drugoplanowym, jednak niemniej ważnym bohaterem hummusu jest tahina, czyli pasta z prażonych nasion sezamu. To właśnie ona sprawia, że hummus ma tak doskonale kremową konsystencję. Do uzyskania idealnej konsystencji niezbędne są także składniki takie jak olej lub oliwa, sok z cytryny oraz podstawowe przyprawy – sól i pieprz. Z powodzeniem możesz wzbogacić swój hummus o inne ulubione dodatki np. papryczkę chili czy przyprawę zatar.
Hummus to świetna pasta do kanapek czy wrapów. Doskonale sprawdzi się również jako dip do warzyw, składnik sałatek czy bowli. Mamy dla Ciebie także cenną wskazówkę - jeżeli przygotowujesz imprezę, wieczór filmowy czy innego rodzaju spotkania z przyjaciółmi, gotowy hummus podziel na trzy części. Do jednego dodaj kawałek ugotowanego buraka i zmiksuj, a do drugiego kurkumę i także połącz w jednolitą masę. Tym sposobem otrzymasz trójkolorową pastę. Podawaj je jako dip z warzywami, krakersami czy chlebkami naan. To pomysł na rewelacyjne wyeksponowanie imprezowej przekąski na stole!
Jeżeli jeszcze nie znasz znakomitej pasty, jaką jest hummus lub nie przygotowywałeś jej nigdy samodzielnie w domu, teraz jest na to świetna okazja. Kup wszystkie potrzebne składniki i ruszaj do kuchni!
Lista zakupów:
Składniki:
- 400 g ciecierzycy lub cieciorki w puszce
- 100 g pasty sezamowej tahini
- 3 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki przyprawy zatar
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 garść świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
Odsącz ciecierzycę z zalewy i dodaj do miksera. Odmierz 100 g pasty sezamowej, 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy, 3 łyżki wody i zmiksuj razem z ciecierzycą. Dodaj czosnek, sok z cytryny, łyżeczkę przyprawy zatar, sól oraz pieprz i ponownie zmiksuj do uzyskania gładkiej, kremowej pasty. Gotowy hummus przełóż do miseczki, skrop pozostałością oleju bądź oliwy, posyp łyżeczką przyprawy zatar i posiekaną kolendrą. Podawaj z pieczywem, warzywami lub chlebkami naan.
Smacznego!