Jajangmyeon

2022-07-25
Jajangmyeon

Jajangmyeon (dla 2 os.)

Kuchnia koreańska nieustannie zaskakuje pomysłami na pyszne, aromatyczne dania. Słynie przede wszystkim z kimchi, ale to niejedyna fantastyczna potrawa z Korei. Koniecznie wypróbuj jajangmyeon, czyli pyszne danie przygotowywane na bazie pasty sojowej gochujang, mięsa wieprzowego, warzyw oraz makaronu. Jego przyrządzenie zajmie Ci dosłownie chwilę.

W smaku  jajangmyeon jest pikantny, a także nieco słodki… po prostu wyśmienity! Czujesz głód? To dobrze, bo jajangmyeon jest bardzo pożywny.

Jeśli pod koniec gotowania uznasz, że sos jest zbyt rzadki, zagęść go, dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki rozrobioną w wodzie. W przepisie nie ma dodatku soli, gdyż czarna fasola jest już wystarczająco słona. Jajangmyeon serwuj w miseczkach ceramicznych w stylu azjatyckim, jedz pałeczkami. Ważnym elementem jest wykończenie dania, dlatego zadbaj o zieloną dekorację. Świetnie sprawdzi się w tej roli świeży ogórek. Dzięki niemu jajangmyeon będzie prezentował się atrakcyjnie i smakował jeszcze lepiej.

Przeczytasz więcej o tym oryginalnym daniu we wpisie na naszym blogu: Jajangmyeon - przysmak kuchni koreańskiej

Lista zakupów:

Składniki:

  • 2 opakowania makaronu udon
  • 200 g mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 3 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebulki dymki
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 średniej marchewki
  • 1/2 średniej cukinii
  • 2 cebule
  • 2 łyżki pasty gochujang
  • 1 łyżka czarnej fasoli w chili
  • świeży ogórek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nie wylewaj wody po jego ugotowaniu.

Pokrój wieprzowinę w kostkę i usmaż na rozgrzanym w woku oleju. Dodaj imbir, zmiażdżony czosnek, cebulkę dymkę i cukier. Gdy cukier się skarmelizuje, dorzuć pokrojoną marchewkę i cukinię oraz poszatkowaną cebulę. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj pastę gochujang i czarną fasolę.

Na patelnię wlej 2 chochle wody po gotowaniu makaronu. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Na makaron w miseczce wyłóż sos, a wierzch udekoruj paskami świeżego ogórka lub szczypiorkiem.

Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel