Kokosowy pudding z tapioki
Kokosowy pudding z tapioki – pyszny deser (dla 2 os.)
Jesteś miłośnikiem słodkości? Doskonale trafiłeś! Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy szybki i prosty przepis na kremowy, kokosowy pudding z tapioki, wzbogacony o nutę orzeźwiającego mango. Prawda, że brzmi pysznie? Przekonaj się sam i przygotuj ten znakomity deser razem z nami!
Pudding z tapioki to obecnie jeden z najsłynniejszych deserów. Co ważne, jest to zdrowa alternatywa dla popularnych słodkości. Tapioka zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów, przede wszystkim witaminę B, C, a także cynk, potas, żelazo, magnez czy fosfor. Podobnie jest także w przypadku mleka kokosowego, które bogate jest w bardzo zdrowe kwasy tłuszczowe.
Do przygotowania słynnego puddingu z tapioki niezbędne będą oczywiście kuleczki tapioki, zwane także perłami. Zaopatrz się również w dobrej jakości mleko kokosowe, które nada odpowiedniej, kremowej konsystencji, a także kokosowej nuty. Świetnym, najczęściej wykorzystywanym dodatkiem do deseru jest mango. Jego słodki, orzeźwiający smak doskonale komponuje się z tym deserem. Możesz wykorzystać także inne owoce np. maliny, borówki czy truskawki, ale i przetwory, takie jak pulpa mango, która właśnie znajduje się w naszym przepisie. Chrupkość w deserze uzyskasz dzięki pysznym chipsom kokosowym. Stanowią one także dekoracyjny element deseru.
Deser z tapioki i mango to świetna propozycja na odrobinę słodkości do popołudniowej kawy, ale i nie tylko. Pudding często przygotowuje się również na pożywne śniadanie czy lunch. To doskonała opcja na przyrządzenie posiłku do pracy lub szkoły dzień wcześniej.
Spraw sobie odrobinę słodyczy i przygotuj pyszny, kokosowy pudding z tapioki. Zaopatrz się w potrzebne składniki i… do dzieła!
Lista zakupów:
Składniki:
- 250 ml mleka kokosowego
- ½ szklanki drobnej tapioki
- 2 łyżki cukru
- 200 g pulpy mango
- 1 garść chipsów kokosowych
Sposób przygotowania:
Do niewielkiego garnka wlej mleko kokosowe i zagotuj. Następnie odmierz odpowiednią ilość tapioki i dodaj do mleka razem z cukrem. Gotuj około 15-20 minut, co chwilę mieszając, aż perły tapioki staną się szkliste. Gotową masę przelej do misek lub szklanek. Kiedy pudding ostygnie, na wierzch dodaj pulpę mango. Deser włóż do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Podawaj udekorowany chipsami kokosowymi. Smacznego!