Marynata na grilla w stylu koreańskim
Marynata na grilla w stylu koreańskim
Jak przygotować naprawdę oryginalne smakołyki na grilla? Odpowiedź może być tylko jedna – dzięki pysznej, aromatycznej marynacie. Marynata na bazie koreańskiej pasty gochujang to przepis na zawsze udaną ucztę prosto z grilla!
Wśród składników na marynatę znajdziesz przede wszystkim wyrazistą, ostrą pastę gochujang prosto z Korei, aromatyczny olej sezamowy, wyśmienity sos sojowy, a także czosnek czy imbir. To połączenie nada przygotowywanemu mięsu czy warzywom orientalnego charakteru.
Do czego najlepiej sprawdzi się nasza marynata w koreańskim stylu? Polecamy ją w szczególności do mięsa. Marynuj w niej kurczaka, a nawet karkówkę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać ją również do bezmięsnego grilla np. do warzyw czy tofu. Wyrazista, aromatyczna marynata sprawi, że każdy przysmak z grilla będzie smakował wyśmienicie i podbije niejedno podniebienie!
Przepis na marynatę jest niezwykle prosty. Wystarczy, że połączysz ze sobą wszystkie składniki i zamarynujesz swoje ulubione produkty. Pamiętaj, żeby zrobić to kilka godzin przed grillowaniem. Im dłużej mięso lub warzywa będą się marynować, tym będą smaczniejsze.
Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i odłożyć do lodówki na całą noc. Zamów wszystkie składniki, które są potrzebne do wykonania przepisu i przygotuj marynatę razem z nami!
Lista zakupów:
Składniki:
- 4 łyżki pasty gochujang
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki miodu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki startego świeżego imbiru
Sposób przygotowania:
Połącz ze sobą pastę gochujang, sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy i miód. Czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj i dodaj do pozostałych składników. Całość wymieszaj. Marynuj ulubione mięso lub warzywa. Smacznego!