Orientalna uczta zaczyna się od azjatyckich składników
Kuchnie azjatyckie to bogactwo smaków. Składniki używane w daniach orientalnych nadają potrawom całkowicie niepowtarzalnych smaków. Nie tylko słonego, słodkiego, kwaśnego i gorzkiego, ale i charakterystycznego dla potraw z tamtych stron, smaku umami. Skosztuj Azji w jej pięciu odsłonach!
Źródłem słodkiego smaku w daniach kuchni azjatyckich jest przyprawa mirin. Z kolei za smak słony odpowiada sos rybny, a za kwaśny – ocet ryżowy. Gorzkawy posmak potraw orientalnych to zasługa tamaryndowca indyjskiego. To osobliwa roślina, bowiem nadaje potrawom również kwaśnych nut. A jeśli chcesz podkreślić smak umami – wybierz sos sojowy.
Niektóre kraje azjatyckie upodobały sobie te i inne składniki. Cechą wspólną tych wyborów jest intensywność smaku. Jeśli zatem pragniesz nadać swoim daniom wyrazistości – wypróbuj je. Chińskiego charakteru posiłkom nadasz za sprawą sosu chili; japońskiego – używając oleju sezamowego, marynowanego imbiru czy pasty wasabi. By poczuć tajski klimat, sięgnij po kolendrę, trawę cytrynową liście limonki. Smak wietnamskich potraw odtworzysz za pomocą słodkiego cynamonu, anyżu czy wietnamskiej mięty.
Magią kuchni azjatyckich jest przenikanie się tych wszystkich smaków. Wyczaruj zatem cuda na talerzu.