Przepis na orientalną tofucznicę

Tofucznica (dla 2 os.)

Przepis na orientalną tofucznicę to doskonały pomysł na pyszne śniadanie. Przygotowuje się ją na bazie tofu, czyli produktu otrzymywanego z soi. Jego historia sięga aż II wieku p.n.e. Według chińskich legend zostało wynalezione dokładnie w 164 roku p.n.e. przez kucharza Liu Ana. W Japonii jednak pojawiło się bardzo późno – dopiero w drugim tysiącleciu naszej ery.
Tofucznica swoim wyglądem i konsystencją doskonale imituje jajecznicę – na pierwszy rzut oka nie widać różnicy między nią, a jej jajecznym oryginałem. Dodatkowo odpowiedni przepis na tofucznicę sprawi, że będzie smakowała równie doskonale!
Podczas przygotowywania tofucznicy należy pamiętać, aby wzbogacić tofu o aromatyczne dodatki i przyprawy, gdyż przejmuje ono smak składników, z jakimi jest przyrządzane. Cały proces wygląda bardzo podobnie, jak w przypadku jajecznicy. Tofu należy pokruszyć, a następnie przysmażyć na oleju. Aby nadać potrawie idealnej konsystencji, zaleca się dodanie płynnego składnika w postaci roślinnego napoju np. sojowego lub kokosowego. Należy także pamiętać o przyprawach – przede wszystkim soli i pieprzu. Można również dodać inne ulubione np. chili – dla fanów ostrych smaków. Doskonale sprawdzi się także kurkuma – nada tofucznicy pięknego, żółtego koloru, co sprawi, że jeszcze bardziej będzie przypominała tradycyjną jajecznicę.
Pysze, wegańskie śniadanie w postaci tofucznicy to doskonały pomysł na pełnowartościowe śniadanie. Najlepiej smakuje serwowana ze szczypiorkiem i czarnym sezamem. Wypróbuj nasz przepis na orientalną tofucznicę!
Lista zakupów:
Składniki:
- 200 g naturalnego tofu
- 2 łyżki oleju roślinnego lub masła klarowanego
- 1 mała cebula
- 3 łyżki napoju sojowego lub mleczka kokosowego
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 1-2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 płaskie łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz do smaku
Ulubione dodatki (opcjonalnie):
- 1 łyżeczka szczypiorku lub
- 2 łyżeczki czarnego sezamu
- pomidorki koktajlowe lub
- świeża kolendra lub
- chili
Sposób przygotowania:
Zacznij od rozgrzania roślinnego oleju lub masła klarowanego na patelni. W międzyczasie pokrój niewielką cebulę, a następnie podsmaż ją na złocisty kolor. Do cebulki dodaj na patelnię pokruszone w dłoniach tofu. Możesz rozdrobnić je na mniejsze lub większe cząsteczki, w zależności od preferencji.
Kiedy tofu będzie już podrumienione, opcjonalnie dodaj płatki drożdżowe – nadają one serowego, oryginalnego smaku. Całość dopraw kurkumą, sosem sojowym oraz solą i pieprzem. Następnie dodaj do potrawy 3 łyżki napoju roślinnego dla uzyskania idealnej, kremowej konsystencji.
Co jakiś czas mieszając, smaż tofucznicę do połączenia wszystkich smaków.
Następnie zdejmij ją z patelni i posyp ulubionymi dodatkami.
Smacznego!