Przepis na orientalną tofucznicę

2022-08-30
Przepis na orientalną tofucznicę

Tofucznica (dla 2 os.)

Przepis na orientalną tofucznicę to doskonały pomysł na pyszne śniadanie. Przygotowuje się ją na bazie tofu, czyli produktu otrzymywanego z soi. Jego historia sięga aż II wieku p.n.e. Według chińskich legend zostało wynalezione dokładnie w 164 roku p.n.e. przez kucharza Liu Ana. W Japonii jednak pojawiło się bardzo późno – dopiero w drugim tysiącleciu naszej ery.  

Tofucznica swoim wyglądem i konsystencją doskonale imituje jajecznicę – na pierwszy rzut oka nie widać różnicy między nią, a jej jajecznym oryginałem. Dodatkowo odpowiedni przepis na tofucznicę sprawi, że będzie smakowała równie doskonale!  

Podczas przygotowywania tofucznicy należy pamiętać, aby wzbogacić tofu o aromatyczne dodatki i przyprawy, gdyż przejmuje ono smak składników, z jakimi jest przyrządzane. Cały proces wygląda bardzo podobnie, jak w przypadku jajecznicy. Tofu należy pokruszyć, a następnie przysmażyć na oleju. Aby nadać potrawie idealnej konsystencji, zaleca się dodanie płynnego składnika w postaci roślinnego napoju np. sojowego lub kokosowego. Należy także pamiętać o przyprawach – przede wszystkim soli i pieprzu. Można również dodać inne ulubione np. chili – dla fanów ostrych smaków. Doskonale sprawdzi się także kurkuma – nada tofucznicy pięknego, żółtego koloru, co sprawi, że jeszcze bardziej będzie przypominała tradycyjną jajecznicę.  

Pysze, wegańskie śniadanie w postaci tofucznicy to doskonały pomysł na pełnowartościowe śniadanie. Najlepiej smakuje serwowana ze szczypiorkiem i czarnym sezamem. Wypróbuj nasz przepis na orientalną tofucznicę!

Lista zakupów:

Składniki:

Ulubione dodatki (opcjonalnie):

  • 1 łyżeczka szczypiorku lub
  • 2 łyżeczki czarnego sezamu
  • pomidorki koktajlowe lub
  • świeża kolendra lub
  • chili

Sposób przygotowania:

Zacznij od rozgrzania roślinnego oleju lub masła klarowanego na patelni. W międzyczasie pokrój niewielką cebulę, a następnie podsmaż ją na złocisty kolor. Do cebulki dodaj na patelnię pokruszone w dłoniach tofu. Możesz rozdrobnić je na mniejsze lub większe cząsteczki, w zależności od preferencji.

Kiedy tofu będzie już podrumienione, opcjonalnie dodaj płatki drożdżowe – nadają one serowego, oryginalnego smaku. Całość dopraw kurkumą, sosem sojowym oraz solą i pieprzem. Następnie dodaj do potrawy 3 łyżki napoju roślinnego dla uzyskania idealnej, kremowej konsystencji.

Co jakiś czas mieszając, smaż tofucznicę do połączenia wszystkich smaków.

Następnie zdejmij ją z patelni i posyp ulubionymi dodatkami.  

Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2022

Polecane

Kurkuma w proszku 1 kg

Kurkuma w proszku 1 kg

31,82 zł
31,82 zł / kg
Sezam czarny ziarno 1 kg

Sezam czarny ziarno 1 kg

26,17 zł
26,17 zł / kg
Tofu Treiber  0,45 kg

Tofu Treiber 0,45 kg

10,63 zł
23,62 zł / kg
Pieprz japoński  Sanscho 0,012 kg

Pieprz japoński Sanscho 0,012 kg

28,19 zł
2 349,17 zł / kg
Napój sojowy 1 l

Napój sojowy 1 l

13,41 zł
13,41 zł / l
Sos sojowy jasny 150 ml

Sos sojowy jasny 150 ml

3,94 zł
26,27 zł / l
Zaufane Opinie IdoSell
5.00 / 5.00 17 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-06-07
Pomimo drobnych problemów obsługa sklepu stanęła na wysokości zadania:)
2023-05-14
Bardzo miła i profesjonalna obsługa!!!
pixelpixel