Przepis na steki wołowe z udźca w sosie imbirowym z grzybami mun
Przepis na steki wołowe z udźca w sosie imbirowym z grzybami mun (dla 2 os.)
Jak zrobić steki wołowe w orientalnym stylu?
Uwielbiasz dania z mięsem w roli głównej, ale brakuje Ci inspiracji? Może spróbujesz naszej wersji wołowiny po azjatycku? Proponujemy pyszne steki wołowe z udźca w sosie imbirowym z grzybami mun. Brzmi apetycznie? Zapewniamy, że takie właśnie jest! A to wszystko za sprawą autentycznych dodatków do kuchni azjatyckiej.
Przed przygotowaniem steków wołowych zaopatrz się koniecznie w bazę naszego dania, czyli dobrej jakości mięso z udźca. Oprócz tego zadbaj o ryż, a także dodatki, dzięki którym potrawa będzie aromatyczna. Niezbędne przyprawy to: mielony imbir, grzyby mun, sos ostrygowy, tabasco lub ostra papryka, pieprz, olej sezamowy i odrobina oleju do smażenia. Wszystkie te składniki znajdują się poniżej w liście zakupowej.
Wołowina to składnik większości dań kuchni chińskiej. Przyrządzana jest na wiele sposobów, jednak najczęściej towarzyszą jej ostre sosy i przyprawy. Steki wołowe zawierają mnóstwo wartościowych składników, które wspomagają funkcjonowanie organizmu. Między innymi bogate są w kreatynę, witaminy z grupy B, żelazo i cynk. Zawierają także dużą ilość białka.
Orientalna wołowina z naszego przepisu została przedstawiona w doskonałym towarzystwie prawdziwie azjatyckich dodatków. Imbir, grzyby mun czy sos ostrygowy sprawiają, że potrawa zyskuje iście orientalny smak i aromat. Steki wołowe w sosie imbirowym z grzybami mun możesz zaserwować z ulubioną surówką.
Mamy dla Ciebie także cenną wskazówkę, a zarazem ciekawostkę — na oleju sezamowym nie można smażyć. Nadaje się on tylko jako dodatek do dań.
Lista zakupów:
- 400 g steków wołowych z udźca w plastrach
- 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 2 łyżki mielonego imbiru (marynowanego lub świeżego)
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- Kilka kropli sosu tabasco (lub szczypta pieprzu cayenne lub ostrej papryki)
- Czarny pieprz grys - do smaku
- 2 szklanki gorącej wody
- 25 g grzybów mun suszonych pociętych
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 g ryżu - ugotowanego według przepisu z opakowania
- Surówki według uznania
Sposób przygotowania:
Steki w temperaturze pokojowej obtocz w oleju. Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej olej i na większym ogniu podsmażaj steki przez 2 minuty, następnie przewróć na drugą stronę i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj i podsmaż imbir, sos ostrygowy, sos tabasco i szczyptę pieprzu, a po chwili wlej 2 szklanki gorącej wody. Zmniejsz ogień i duś całość pod przykryciem przez 75 minut, obracając mięso w tym czasie kilka razy.
Grzyby mun opłucz, zalej chłodną wodą i odstaw do namoczenia na minimum 30 minut. Po tym czasie odsącz je i odciśnij.
Po uduszeniu mięsa dodaj grzyby, wymieszaj i zagotuj. Dolej olej sezamowy i duś dalej pod przykryciem przez 45 minut do kruchości mięsa.
Dodaj zaprawę mąki pszennej z zimną wodą i kilkoma łyżkami sosu z patelni. Sos zredukuj. Podawaj z ryżem i surówkami.