Przygotuj onigiri – azjatycką kanapkę ryżową

2022-05-11
Przygotuj onigiri – azjatycką kanapkę ryżową

Kuchnia japońska jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie, zatem i tamtejsze „kanapki” należą do lekkich posiłków. Onigiri przybiera różne kształty – najczęściej trójkąta, owalu, kwadratu, ale i kulek czy serc. Dzięki temu można zabrać je ze sobą do pracy czy szkoły.

Onigiri przygotowuje się z klejącego ryżu, formuje w różne kształty, przekłada dodatkami i zawija w nori (ale nie jest to konieczne). Uwieńczeniem dzieła jest udekorowanie onigiri posypką.

Komponując onigiri można użyć dowolnych dodatków. W zależności od części kraju, Japończycy sięgają po różne warzywa, ryby, owoce morza, grzyby mun czy pasty.

A jaki jest Twój pomysł na onigiri? Przyrządzisz je z kimchi, papryką i ogórkiem, marchewką, awokado, łososiem i batatami, czy tofu? Posypiesz je sezamem czy szczypiorkiem?

W naszym sklepie zamówisz wszystko, czego potrzebujesz do zrobienia tych wyśmienitych kanapek ryżowych. Z pewnością przydadzą Ci się nori, ryż kleisty, sosy i ulubione dodatki. Sprawdź wybrane propozycje poniżej.

Pokaż więcej wpisów z Maj 2022
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel