Przygotuj onigiri – azjatycką kanapkę ryżową
Kuchnia japońska jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie, zatem i tamtejsze „kanapki” należą do lekkich posiłków. Onigiri przybiera różne kształty – najczęściej trójkąta, owalu, kwadratu, ale i kulek czy serc. Dzięki temu można zabrać je ze sobą do pracy czy szkoły.
Onigiri przygotowuje się z klejącego ryżu, formuje w różne kształty, przekłada dodatkami i zawija w nori (ale nie jest to konieczne). Uwieńczeniem dzieła jest udekorowanie onigiri posypką.
Komponując onigiri można użyć dowolnych dodatków. W zależności od części kraju, Japończycy sięgają po różne warzywa, ryby, owoce morza, grzyby mun czy pasty.
A jaki jest Twój pomysł na onigiri? Przyrządzisz je z kimchi, papryką i ogórkiem, marchewką, awokado, łososiem i batatami, czy tofu? Posypiesz je sezamem czy szczypiorkiem?
W naszym sklepie zamówisz wszystko, czego potrzebujesz do zrobienia tych wyśmienitych kanapek ryżowych. Z pewnością przydadzą Ci się nori, ryż kleisty, sosy i ulubione dodatki. Sprawdź wybrane propozycje poniżej.