Sałatka z kozim serem i sezamowym dipem
Sałatka z kozim serem i sezamowym dipem (dla 2 os.)
Pyszna, lekka i oryginalna sałatka, która doskonale sprawdzi się jako lunch do pracy, imprezową przekąskę czy kolację w gronie przyjaciół? Azja na Talerzu nadchodzi z wyśmienitą propozycją. Poznaj przepis na sałatkę, jakiej jeszcze nie znasz. Sałatka z kozim serem i sezamowym dipem z pewnością Cię zachwyci.
Sałatka z kozim serem i sezamowym dipem to szybkie i proste danie, którego przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 10 minut. Wystarczy, że połączysz ze sobą wszystkie składniki sałatki, a następnie przygotujesz dip. Jeżeli serwujesz sałatkę od razu po przygotowaniu, od razu polej ją dipem. Jeśli jednak zabierasz ją ze sobą do pracy czy szkoły, dobrym pomysłem będzie przelanie dipu do osobnego pojemnika i polanie nim dania bezpośrednio przed spożyciem.
Sałatka z kozim serem składa się z kilku składników, które tworzą razem znakomite połączenie smakowe. Jej głównym bohaterem jest ser kozi, który z powodzeniem możesz zastąpić również serem owczym. Kozi ser, oprócz zawartości wielu cennych witamin i minerałów, doskonale smakuje. Charakteryzuje go bardzo intensywny smak. Produkt ten świetnie komponuje się w połączeniu z granatem czy rukolą, dlatego właśnie sałatka z kozim serem i sezamowym dipem zawiera te składniki. Nasza sałatka z kozim serem została wzbogacona o dip wypełniony orientalnymi nutami, co zawdzięcza paście sezamowej tahini oraz arabskiej przyprawie zatar.
Sałatka z kozim serem i sezamowym dipem, na którą przepis znajdziesz poniżej, to świetna propozycja dla wszystkich zabieganych, którzy nie mają czasu na przygotowywanie czasochłonnych posiłków, a jednocześnie chcą zapewnić sobie pełnowartościowy, zdrowy lunch. Sałatka z serem kozim to także doskonała propozycja w imprezowym menu. Z pewnością zasmakuje Twoim gościom!
Zamów potrzebne składniki i przygotuj znakomitą sałatkę z kozim serem i sezamowym dipem. A zatem… do dzieła!
Lista zakupów:
Składniki:
- 200 g rukoli
- ½ granatu
- 1 gruszka
- 100 g sera koziego (lub owczego)
- 1 garść dowolnych orzechów lub ziaren sezamu
Dip sezamowy:
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka przyprawy zatar
Sposób przygotowania:
Rukolę dokładnie umyj, osusz i włóż do miski. Obierz granat, pokrój gruszkę, ser kozi lub owczy i dodaj wszystko do rukoli. W osobnym naczyniu przygotuj dip: wymieszaj ze sobą pastę sezamową tahini, olej sezamowy, wodę, sok z cytryny oraz przyprawę zatar. Sałatkę polej przygotowanym dipem i posyp podprażonymi ziarnami sezamu. Smacznego!