Sosy orientalne od podstaw
Sosy zajmują wysoką pozycję wśród dodatków w kuchniach azjatyckich. To właśnie dzięki nim dania są tak aromatyczne. Sosy są nieodłącznym elementem smażonych makaronów, ryżu, sałatek, sajgonek, spring rolls czy pierożków. Jeżeli jesteś miłośnikiem Orientu – orientuj się wśród sosów!
Sosy orientalne powstają zazwyczaj na bazie sosu sojowego. Jako główny składnik doskonale łączy się ze słodkimi, kwaśnymi czy ostrymi nutami, tworząc wyśmienite dipy i marynaty. Według receptur kuchni azjatyckich sos sojowy najlepiej komponować z dodatkami takimi jak mirin czy olej sezamowy. Ale mogą to być także różnego rodzaju przyprawy – chili, imbir czy czosnek. Wystarczy jedynie kilka składników, by stworzyć prawdziwie orientalny sos, idealny do każdej potrawy. Istnieje wiele wyśmienitych kombinacji. Poznaj receptę na zawsze udane, znakomite sosy azjatyckie! Przeczytaj wpis na blogu: Stwórz sos orientalny od podstaw.