Umami – włącz piąty bieg smaku
Umami w języku japońskim oznacza „pyszny”. Ten piąty smak jest jak piąty bieg w Twojej kuchni. Z nim potrawy nabiorają całkiem innego charakteru. Choć umami jest delikatnym smakiem, trudnym do określenia, to bardzo wzbogaca dania.
Smak umami jest wyczuwalny w wielu, bardzo zróżnicowanych produktach. Odkryjesz jego moc w zielonej herbacie, wodorostach, pomidorach i serach. Cząsteczka, która odpowiada za odbiór umami to glutaminian sodu, a w naturalnym wydaniu – glony kombu. Doskonałym przykładem dań wyróżniających się smakiem umami jest sushi i bulion dashi. Soja poddana fermentacji to kolejny sposób na wykreowanie tego unikalnego smaku. Uzyskasz go w swoich potrawach dzięki użyciu sosu sojowego, past miso, tempeh. Przeczytaj wpis na blogu, z którego dowiesz się więcej o fascynującym smaku umami: Czy smak umami istnieje? Znajdź go w swojej kuchni.
Wszystkie niezbędne produkty, które pomogą stworzyć Ci wyjątkowe dania, znajdziesz na azjanatalerzu.pl.