Wodorosty w nowoczesnej wersji, czyli znakomita pasta kanapkowa z kombu
Wodorosty w nowoczesnej wersji, czyli znakomita pasta kanapkowa z kombu (dla 2 os.)
Kombu, czyli nieodłączny element potraw wywodzących się z Japonii. To grube, ciemne płaty wodorostów, bogate w glutaminian sodu. Z tego powodu charakteryzują się wyrazistym piątym smakiem umami. Kombu wykorzystywane są przede wszystkim do przygotowywania słynnego bulionu dashi czy innych tradycyjnych dań japońskich. Co Ty na to, by nieco poeksperymentować z kombu i przygotować coś oryginalnego i nowoczesnego?
Przygotuj z nami pyszną, kanapkową pastę w japońskim stylu. Wystarczy zaledwie kilka składników: ciecierzyca, słonecznik, natka pietruszki, odrobina czosnku, soku z limonki, olej sezamowy i oczywiście kombu, aby zamienić je w pyszną pastę, idealną do kanapek czy tortilli. Pasta kanapkowa z kombu to doskonała okazja, by codzienne posiłki wzbogacić o odrobinę Orientu.
Kombu, oprócz niewątpliwych walorów smakowych, posiada także mnóstwo cennych witamin i minerałów – witaminę A, C, B oraz D, wapń, magnez, potas, fosfor oraz błonnik. Słynne wodorosty są także doskonałym źródłem białka. Zmniejszają ryzyko występowania chorób serca, poprawiają kondycję skóry i włosów. W szczególności poleca się połączenie strączków z glonami kombu – właściwości wodorostów pomagają w trawieniu ciężkostrawnych strączków. Dlatego właśnie urozmaicenie śniadaniowej pasty o kombu to prawdziwy strzał w dziesiątkę!
Zdrowa, pyszna pasta sprawi, że przygotowane przez Ciebie kanapki zyskają zupełnie nowy wymiar smaku. Jeżeli więc chcesz urozmaicić swoje śniadania o odrobinę orientalnego smaku, będzie to idealna propozycja dla Ciebie.
Poznaj przepis na kanapkową pastę z kombu, którą przygotujesz w zaledwie kilka chwil. A więc… do dzieła! A oto przepis.
Lista zakupów:
Składniki:
- 1 płat kombu (ok. 6 x 6 cm)
- 1 puszka ciecierzycy konserwowej
- ½ szklanki ziaren słonecznika
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki soku z limonki
- 2-3 łyżki oleju sezamowego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Rozpocznij od ugotowania kombu do miękkości. Ciecierzycę z puszki dokładnie przepłucz. Dla lepszego smaku pasty, upraż ziarna słonecznika na suchej patelni. Do blendera dodaj wszystkie składniki. Blenduj do dokładnego połączenia się składników. Jeżeli pasta jest zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę wody lub jeszcze więcej soku z limonki. Pyszna pasta kanapkowa z kombu gotowa.
Smacznego!