Kombu w Twojej kuchni, czyli zastosowanie słynnych wodorostów
Wodorosty kombu to składnik, który bez wątpienia zna każdy miłośnik kuchni japońskiej. Są nieodłącznym elementem przepisów tego regionu. Japończycy uwielbiają kombu – przede wszystkim za jego walory smakowe i właściwości. To właśnie z tego powodu kombu królują w większości japońskich potraw. Pozwól, że przedstawimy Ci kilka z nich.
Kombu, czyli definicja japońskiego smaku
Kombu to wodorosty, które Japończycy znali już przed naszą erą. W 1908 r. odegrały ważną rolę podczas określenia smaku umami – kombu najlepiej go oddają. Na przestrzeni wielu lat opracowywano metody przyrządzania kombu, wymyślano przepisy i receptury. Obecnie kombu stanowią składnik prawie 90% dań pochodzenia japońskiego.
Kombu mają charakterystyczny wygląd – to ciemne, grube płaty wodorostów z białym nalotem, powstałym w wyniku ich suszenia. To sól morska, która jest naturalnym konserwantem wodorostów kombu.
Szerokie zastosowanie glonów kombu
Glony kombu mają szerokie zastosowanie w kuchni. To świetny dodatek do dań, który urozmaici je nie tylko o doskonały smak i aromat, ale i wartości odżywcze. Kombu bogate są w mnóstwo witamin i minerałów. Zobacz, do czego możesz wykorzystać te popularne wodorosty!
Kombu – nieodłączny element bulionu dashi
Kombu są przede wszystkim bazą słynnego, japońskiego bulionu dashi. To najpopularniejsze zastosowanie tych słynnych wodorostów. Bulion dashi to wywar z kombu i katsuobushi. W garnku z wodą wystarczy umieścić składniki, a następnie zagotować całość. Powstały bulion wykorzystywany jest do przyrządzania japońskich zup – przede wszystkim miso czy ramen.
Miso, czyli znakomita zupa w japońskim stylu
Bulion dashi to doskonała okazja, by przygotować najlepszą zupę japońską – miso. To znakomita potrawa, uwielbiana przez Japończyków i nie tylko. Przygotowuje się ją na bazie bulionu dashi, a także znakomitej, sfermentowanej pasty sojowej miso. By otrzymać aromatyczną zupę, należy umieścić w garnku przygotowany bulion, pastę miso, a także ulubione dodatki, np. grzyby shitake, mun, tofu, dymka czy makaron. To doskonała propozycja dla wszystkich fanów tradycyjnej kuchni japońskiej. W szczególności świetnie sprawdzi się jako danie imprezowe.
Kombu w nowoczesnej wersji – pasta kanapkowa
Ciekawym wykorzystaniem glonów kombu jest pyszna, kremowa pasta. To świetny sposób na urozmaicenie kanapek o odrobinę japońskiej nuty. Pastę kanapkową z powodzeniem przygotujesz ze składników takich jak tofu, nasiona (np. słonecznika czy dyni), oleju (np. sezamowego), ulubionych przypraw i oczywiście kombu. Zmielone na pastę składniki to świetny pomysł na oryginalną kanapkę w japońskim stylu. Mimo że kombu są całkowicie roślinnym produktem, nadają doskonałego, rybnego posmaku, więc to świetna, wegańska alternatywa dla pasty rybnej.
Sałatka z kombu, czyli doskonała propozycja na imprezę
Pyszne wodorosty kombu to także doskonałe urozmaicenie sałatek – w szczególności tych ze strączkami. Kombu wspomagają trawienie, dlatego połączenie ich z ciężkostrawnymi strączkami jest prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Warto urozmaicić za pomocą kombu sałatki z ciecierzycą, soczewicą czy fasolą. Takie orientalne danie będzie doskonałą propozycją na imprezy w gronie znajomych. To też świetna inspiracja na sylwestrowe przekąski.
Jak przygotować pyszną, japońską sałatkę z kombu? Użyj składników, takich jak: edamame lub ciecierzyca, olej sezamowy, nasiona słonecznika lub dyni, orientalne grzyby shitake, mun, sos sojowy i wszelkie inne, uwielbiane przez Ciebie dodatki.
Makaron stir-fry z kombu
Doskonałą propozycją dla każdego fana Orientu będzie znakomity makaron stir-fry z dodatkiem kombu. Wystarczy, że ugotowane, posiekane kombu dodasz do ulubionego smażonego makaronu. Świetnie komponują się z warzywami, makaronem np. ryżowym i wszelkimi sosami w orientalnym stylu. Tak japoński dodatek sprawi, że danie zyska zupełnie nowy wymiar smaku.
Sushi inaczej, czyli faszerowane rolki z kombu
Pomimo że powszechnie do sushi stosuje się glony nori, z powodzeniem stworzysz podobne danie z wykorzystaniem kombu. Rolki z kombu to trafiona przekąska na imprezy. Wystarczy, że w ugotowane płaty kombu zawiniesz dowolnie skomponowane, ulubione dodatki. Nasze propozycje to przede wszystkim: łosoś (np. w postaci pasty), awokado, warzywa czy surowe ryby. Do rolek z kombu z powodzeniem możesz dodać także odrobinę ryżu. Wówczas przekąska będzie ciekawą alternatywą dla tradycyjnego sushi.
Sushi jeszcze lepsze niż dotychczas
Niezwykle ciekawym zastosowaniem glonów kombu jest wykorzystanie ich do… przygotowania ryżu do sushi! Wystarczy, że do gotującego się ryżu dodasz niewielki płat kombu. Nada on doskonałego smaku i aromatu. Sprawi, że ryż stanie się znakomity w smaku, a co za tym idzie, przygotujesz sushi jeszcze lepsze niż dotychczas! Podczas przygotowywania domowego sushi, koniecznie wypróbuj tą metodę.
Prawdziwie japoński przysmak, czyli tamagoyaki z kombu
Z pewnością znasz już japoński omlet – tamago. To świetna, japońska przekąska sporządzona na bazie jajek z dodatkiem mirinu, cukru i sosu sojowego. Często do tamago dodaje się ulubione dodatki w postaci warzyw, grzybów shitake czy mun. Trafionym składnikiem okażą się także wodorosty kombu. Wzbogacą one omlet tamago o wyśmienity smak umami. Wzbogacony o kombu omlet tamago z powodzeniem sprawdzi się jako przekąska, lunch czy składnik rolki japońskiego sushi.
Kombu – pomysł na prawdziwie japońską ucztę!
To zaledwie kilka propozycji na wykorzystanie wodorostów kombu w orientalnych potrawach. Są uniwersalnym składnikiem, który sprawi, że dania staną się niepowtarzalne w smaku i zyskają cudowny aromat. Wykorzystaj swoją kreatywność i skomponuj z nimi wiele ciekawych propozycji na przekąski czy dania, które doskonale sprawdzą się podczas spotkań w gronie znajomych czy na imprezach w azjatyckim stylu. Zaopatrz swoją spiżarnię w kombu i urządź japońską ucztę w swoim domu!