2023-06-13

Nori. Poznaj kilka pomysłów na japoński przysmak.

Każda kuchnia charakteryzuje się wyjątkowymi składnikami. Zazwyczaj są one bazą do większości tradycyjnych dla danego regionu potraw. W kuchni orientalnej, w szczególności japońskiej, jednym z najpopularniejszych składników są glony nori. Wykorzystuje się je do wielu pysznych dań w orientalnym stylu. Ich wyjątkowy smak zna już cały świat!

Czym są glony nori?

Glony nori to pyszne, jadalne wodorosty, nazywane także „morską sałatą”. W smaku są lekko słone. Najczęściej można je spotkać w formie sprasowanych, suszonych arkuszy, które są już gotowe do użycia w potrawach. Aby go uzyskać, zebrane glony suszy się, podpieka, a następnie prasuje. Proces ten przypomina nieco produkcję kartek papieru. Co istotne, nori są także niskokaloryczne – to zaledwie kilka kalorii w listku. Dodatkowo bogate w cenne właściwości w postaci witamin i minerałów, stanowią świetne urozmaicenie diety.

Z czym to się je?

Glony nori są przede wszystkim nieodłącznym składnikiem japońskiego sushi. To właśnie w te cienkie, suszone arkusze zawija się ryż oraz dodatki, tworząc znakomite rolki. To podstawowe zastosowanie nori, ale nie jedyne!

Z glonami nori można także przyrządzić kimbap – tradycyjny, koreański przysmak, który przypomina nieco japońskie sushi. Różni się jednak sposobem przygotowania ryżu. Ryż do kimbap przygotowany jest zupełnie inaczej – zamiast dodawania do niego tradycyjnej zaprawy, używa się oleju sezamowego i soli. Dodatkowo kimbap bogaty jest w znacznie większą ilość składników zawijanych w rolkę.

Jeżeli natomiast masz dość klasycznych przekąsek w postaci ziemniaczanych chipsów, krakersów czy paluszków, spróbuj przyrządzić chipsy z suszonych wodorostów nori! To przekąska tak smaczna, że na długo zapomnisz o klasycznych propozycjach. W szczególności, jeżeli tak jak my jesteś fanem oryginalnych, azjatyckich smaków. Aby przygotować chipsy z nori, wystarczy pociąć arkusz na mniejsze kawałki, a następnie posmarować je odrobiną oleju i posypać ulubionymi przyprawami. Następnie należy upiec kawałki wodorostów w piekarniku i cieszyć się doskonałym i oryginalnym smakiem.

Nori świetnie sprawdzą się także do pysznych zup orientalnych. Będą doskonałym dopełnieniem smaku, a także atrakcyjną dekoracją serwowanej zupy. Podaje się je pocięte w niewielkie paski. Pod wpływem ciepła stają się miękkie i mogą nawet zastąpić makaron. Nadają wyjątkowego i niepowtarzalnego aromatu. W szczególności doskonale sprawdzą się w zupie ramen czy miso.

Glony nori pozwolą także na przyrządzenie tradycyjnych, azjatyckich street foodów. Między innymi sushi-burgerów, sushi balls, ryżowych kanapek, zwanych onigiri (przygotowaliśmy kilka ciekawostek o onigiri) i wielu innych smakołyków. Sushi-burgery to nic innego jak uformowane z odpowiednio przygotowanego ryżu kulki, przypominające bułkę, wypełnione różnymi, orientalnymi składnikami. Sushi balls smakują niczym japońskie sushi, jednak przybierają formę kulek, wypełnionych ulubionymi dodatkami. Kanapki ryżowe onigiri to natomiast niewielkie, trójkątne kanapeczki, które bazują na ryżu i pysznych dodatkach.

Glony nori doskonale sprawdzą się także we wszelkiego rodzaju makaronach smażonych na woku oraz poke bowlach, czyli miskach pełnych pysznych składników w orientalnym stylu. Najpopularniejszymi są: ryż, makaron, fasola edamame, mango, awokado, marchew, ogórek, tofu, krewetki lub łosoś. Pocięte w paski glony nori będą nie tylko doskonałym urozmaiceniem smaku potrawy, ale także sprawią, że zyska ona atrakcyjny wygląd.

Glony nori w wersji wege

A teraz coś specjalnie dla wegan i wegetarian! Glony nori, pomimo iż są całkowicie roślinnym produktem, doskonale nadają rybnego posmaku. W szczególności świetnie sprawdzą się w daniach, które mają imitować rybę. W tym celu często marynuje się warzywa w wywarze z nori, a następnie odpowiednio przyprawione serwuje się jako pyszną alternatywę tego mięsa. Prawda, że ciekawie?

Nie tylko glony nori, czyli kombu i wakame

Oprócz glonów nori, do rodziny wodorostów popularnych w krajach azjatyckich zaliczamy także kombu oraz wakame.

Glony kombu to charakterystyczne, ciemne płaty z delikatnym nalotem w kolorze białym. Tak jak inne wodorosty, są niskokaloryczne, a także bogate w cenne witaminy i minerały. To właśnie kombu stosuje się do wytworzenia popularnego, japońskiego bulionu Dashi. Wywar z glonów kombu jest także bazą do wielu dań kuchni japońskiej. To doskonały, naturalny wzmacniacz smaku. Co ciekawe, to właśnie dzięki wodorostom kombu, odkryto smak umami!

Glony wakame natomiast charakteryzuje pyszny, łagodny i słodko-słony smak. Dodatkowo posiadają doskonała konsystencję. Wakame również są niskokaloryczne i zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Świetnie sprawdzą się jako baza do popularnej sałatki goma wakame czy do orientalnych zup np. miso i wielu innych znakomitych potraw.

Wodorosty to jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych propozycji kuchni azjatyckiej. Można przyrządzić z nich wiele wyśmienitych potraw. Poeksperymentuj więc w kuchni i poczuj smak Orientu!

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
5.00 / 5.00 17 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-03-09
Bardzo szybka wysyłka!
2023-02-15
SZYBKA REALIZACJA ZAMÓWIENIA.TOWAR ZGODNY Z OPISEM.POLECAM
pixelpixel