Onigiri z tuńczykiem i majonezem
Onigiri z tuńczykiem i majonezem (dla 2 os.)
Japońskie onigiri to alternatywa dla kanapek. Zobacz krok po kroku, jak łatwo je przygotujesz. Pamiętaj, że w naszym sklepie znajdziesz niemal wszystkie potrzebne składniki.
Onigiri to coś więcej niż przekąska. Ten sposób zawinięcia ryżu z ulubionymi dodatkami otwiera przed Tobą nowe możliwości. Spróbuj różnych wariantów onigiri: z azjatyckimi grzybami mun lub shiitake oraz tofu. A może zachwyci Cię onigiri z tofucznicą? Koniecznie musisz też wypróbować onigiri z tuńczykiem i majonezem! Możesz dodawać ulubione składniki i eksperymentować do woli. Azjaci serwują je nawet z tykwą, ikrą czy krewetkami.
Takie „ryżowe kanapki” sprawdzą się jako lekki obiad, lunch czy kolacja. Ale są na tyle uniwersalne i praktyczne, że z powodzeniem zabierzesz je do pracy, szkoły czy w podróż. Nadasz im też różne, ciekawe kształty. Spróbuj!
Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj o onigiri na naszym blogu: Onigiri, czyli japońska kanapka ryżowa.
Lista zakupów:
Składniki:
- 160 g tuńczyka z puszki w sosie własnym (około 200 g)
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka sosu sriracha lub wasabi
- 1 łyżka octu ryżowego + 8 łyżek do ryżu
- 400 g ryżu do sushi
- 600 ml wody
- 1 kawałek alg kombu (opcjonalnie)
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 listki nori
- 1 garść czarnego sezamu
Sposób przygotowania:
Odsącz tuńczyka z zalewy na sicie. W miseczce wymieszaj go widelcem z majonezem i wasabi (lub sosem sriracha) oraz octem ryżowym.
Ryż wypłucz trzy razy w zimnej wodzie, do momentu aż przelewana woda stanie się przezroczysta. Następnie zalej ryż zimną wodą w proporcji 1:1. Nie dodawaj soli i odstaw na 10 minut.
W tym czasie natnij kombu w kilku miejscach – to pozwoli uwolnić jego aromat. Połóż na wierzch ryżu i przykryj pokrywką. Zagotuj i w momencie, gdy woda zacznie wrzeć – wyjmij kombu. Ponownie przykryj i na wolnym ogniu gotuj około 10 minut. Po tym czasie zdejmij ryż z ognia i odstaw jeszcze na 15 minut, pamiętając o przykryciu.
Przygotuj zaprawę: wymieszaj i rozpuść ocet z cukrem i solą.
Gorący ryż wyłóż na szeroką, drewnianą deskę i dodaj zaprawę. Wymieszaj delikatnie drewnianą łopatką. Wystudź ryż do temperatury pokojowej i przykryj go wilgotną ściereczką.
Płat nori potnij w paski. Do małego talerzyka wsyp czarny sezam.
Na drugiej desce rozłóż kwadraty folii spożywczej. Na jej środku rozłóż równomiernie, płasko dużą łyżkę ryżu. W centralnej części umieść farsz i przykryj go drugą łyżką ryżu. Zbierz rogi folii, ściśnij całość ciasno w kulkę. Następnie poluźnij folię, delikatnie spłaszcz i uformuj trójkąt.
Przyklej pasek nori i dotknij czarnego sezamu bokami przekąski. Onigiri z tuńczykiem i majonezem gotowe!
Smacznego!