Onigiri z tuńczykiem i majonezem

2022-06-09
Onigiri z tuńczykiem i majonezem

Onigiri z tuńczykiem i majonezem (dla 2 os.)

Japońskie onigiri to alternatywa dla kanapek. Zobacz krok po kroku, jak łatwo je przygotujesz. Pamiętaj, że w naszym sklepie znajdziesz niemal wszystkie potrzebne składniki.

Onigiri to coś więcej niż przekąska. Ten sposób zawinięcia ryżu z ulubionymi dodatkami otwiera przed Tobą nowe możliwości. Spróbuj różnych wariantów onigiri: z azjatyckimi grzybami mun lub shiitake oraz tofu. A może zachwyci Cię onigiri z tofucznicą? Koniecznie musisz też wypróbować onigiri z tuńczykiem i majonezem! Możesz dodawać ulubione składniki i eksperymentować do woli. Azjaci serwują je nawet z tykwą, ikrą czy krewetkami.

Takie „ryżowe kanapki” sprawdzą się jako lekki obiad, lunch czy kolacja. Ale są na tyle uniwersalne i praktyczne, że z powodzeniem zabierzesz je do pracy, szkoły czy w podróż. Nadasz im też różne, ciekawe kształty. Spróbuj!

Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj o onigiri na naszym blogu: Onigiri, czyli japońska kanapka ryżowa.

Lista zakupów:

Składniki:

Sposób przygotowania:

Odsącz tuńczyka z zalewy na sicie. W miseczce wymieszaj go widelcem z majonezem i wasabi (lub sosem sriracha) oraz octem ryżowym.

Ryż wypłucz trzy razy w zimnej wodzie, do momentu aż przelewana woda stanie się przezroczysta. Następnie zalej ryż zimną wodą w proporcji 1:1. Nie dodawaj soli i odstaw na 10 minut.

W tym czasie natnij kombu w kilku miejscach – to pozwoli uwolnić jego aromat. Połóż na wierzch ryżu i przykryj pokrywką. Zagotuj i w momencie, gdy woda zacznie wrzeć – wyjmij kombu. Ponownie przykryj i na wolnym ogniu gotuj około 10 minut. Po tym czasie zdejmij ryż z ognia i odstaw jeszcze na 15 minut, pamiętając o przykryciu.

Przygotuj zaprawę: wymieszaj i rozpuść ocet z cukrem i solą.

Gorący ryż wyłóż na szeroką, drewnianą deskę i dodaj zaprawę. Wymieszaj delikatnie drewnianą łopatką. Wystudź ryż do temperatury pokojowej i przykryj go wilgotną ściereczką.

Płat nori potnij w paski. Do małego talerzyka wsyp czarny sezam.

Na drugiej desce rozłóż kwadraty folii spożywczej. Na jej środku rozłóż równomiernie, płasko dużą łyżkę ryżu. W centralnej części umieść farsz i przykryj go drugą łyżką ryżu. Zbierz rogi folii, ściśnij całość ciasno w kulkę. Następnie poluźnij folię, delikatnie spłaszcz i uformuj trójkąt.

Przyklej pasek nori i dotknij czarnego sezamu bokami przekąski. Onigiri z tuńczykiem i majonezem gotowe!

Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel