2023-03-15

Podstawa kuchni japońskiej, czyli wodorosty kombu

Każdy, kto choć raz przygotowywał potrawę wywodzącą się z Japonii, z pewnością spotkał się z tym słynnym produktem, obecnym w większości przepisów kuchni japońskiej. Mowa oczywiście o kombu. Czym są wodorosty kombu? Jak smakują? Do czego można je wykorzystać? Przekonaj się!

Czym są wodorosty kombu?

Kombu to wodorosty charakterystyczne dla kuchni japońskiej. Duże, ciemne płaty charakteryzuje obecność białego nalotu. Jeżeli znajdziesz go na kombu, nie masz powodów do zmartwień! Jest to nic innego, jak sól, która osadza się na ich powierzchni podczas suszenia. Pełni ona funkcję naturalnego konserwantu. Dlatego właśnie nie zaleca się, by przed przystąpieniem do gotowania usuwać biały nalot – pozbędziesz się wówczas smaku umami.

Glony kombu uprawiane są główne w Japonii, ale i Korei. Są naturalnym, doskonałym źródłem glutaminianu sodu. Dzięki temu wzbogacają potrawy o umami, czyli tak zwany piąty smak.

Początek umami, czyli krótka historia kombu

Pierwsze wzmianki o kombu sięgają aż 797 r., jednak przypuszcza się, że wodorosty te spożywano już dużo, dużo wcześniej – w czasach przed naszą erą. W późniejszych latach opracowano natomiast sposób ich suszenia, znaleziono wiele zastosowań w kuchni i szereg przepisów, dzięki którym są aktualnie tak popularne i towarzyszą większości japońskich potraw. W 1908 r. kombu odegrało kluczową rolę w wynalezieniu piątego smaku – umami.

Kombu dla zdrowia – właściwości japońskich wodorostów

Kombu oprócz doskonałych walorów, które wzbogacają potrawy o niepowtarzalny, głęboki smak i aromat, bogate są także w wiele właściwości zdrowotnych. Zawierają mnóstwo witamin m.in. A, C, B czy D, a także wapń, magnez, fosfor czy potas. Są także niskokalorycznym produktem.

Wszystkie cenne wartości glonów kombu przekładają się oczywiście na ich wyjątkowe właściwości. Dzięki urozmaiceniu swojej diety o kombu zmniejszysz skutki wpływu na Twój organizm zanieczyszczonego powietrza, zadbasz o pracę serca oraz mózgu, a także poprawisz kondycję skóry i włosów.

Obróbka termiczna wodorostów kombu

Należy pamiętać, aby wodorosty kombu przygotowywać w odpowiedni sposób. Najpopularniejszą metodą ich przyrządzania jest oczywiście gotowanie. Przed przystąpieniem do tego procesu, kombu należy dokładnie namoczyć w wodzie. Odwrotnie jest jednak w przypadku pieczenia i smażenia – wówczas wcześniejsze moczenie nie jest potrzebne.

Autentyczny smak umami, czyli do czego wykorzystać kombu?

Kombu wykorzystywane są przede wszystkim we wszelkich daniach kuchni japońskiej. Mówi się nawet, że występują one w blisko 90% potraw pochodzących z tego kraju. Nic dziwnego – smak umami jest uwielbiany przez Japończyków, dlatego kombu królują w ich codziennych posiłkach.

Kombu wykorzystuje się przede wszystkim do przygotowania tradycyjnego bulionu dashi, stanowiącego bazę do wielu tradycyjnych dań. Tuż obok katsuobushi jest jego podstawowym składnikiem.

Glony kombu świetnie komponują się we wszelkich orientalnych zupach, takich jak ramen czy miso, daniach z ryżem, omletach, sałatkach czy przystawkach. Smażone na oleju kombu, świetnie sprawdzą się jak dodatek do zupy ramen, a upieczone i zmielone z powodzeniem można wykorzystać jako smaczną przyprawę do dań. Tak oryginalny składnik sprawia, że każda potrawa nabiera prawdziwie japońskiego smaku i aromatu.

Kombu na tle nori oraz wakame

Kombu to niejedyne wodorosty wykorzystywane w kuchni azjatyckiej. Równie popularnymi glonami są wakame czy nori. Jak kombu prezentuje się na ich tle?

Nori to wodorosty, które najczęściej można spotkać w popularnym, japońskim przysmaku, jakim jest sushi. Są one znacznie cieńsze i dużo bardziej elastyczne niż kombu. Wykorzystywane są głównie jako dodatek do dań. Są nie tylko pyszne, ale i bogate w witaminy i minerały.

Wakame natomiast charakteryzuje łagodny, słodko-słony smak. Podobnie jak kombu i inne glony, posiadają wiele witamin i minerałów. Świetnie nadają się do popularnej, japońskiej sałatki goma wakame i orientalnych zup.

Pełnia smaku na talerzu

Kombu to składnik, którego nie może zabraknąć w kuchni każdego miłośnika orientalnych kulinariów. Stanowi bazę do stworzenia pełnej smaku i aromatu uczty rodem z Japonii. Sprawi, że każde przygotowywane przez Ciebie danie stanie się znakomitym doznaniem smakowym. Nie zwlekaj i rozpocznij japońskie gotowanie z kombu!

Polecane

Glony Kombu 100g

Glony Kombu 100g

15,16 zł
151,60 zł / kg
Płatki suszone katsuobushi 50 g

Płatki suszone katsuobushi 50 g

21,01 zł
420,20 zł / kg
Bulion Dashi no Moto z kombu 1 kg

Bulion Dashi no Moto z kombu 1 kg

78,00 zł
78,00 zł / kg
Glony kombu 1 kg

Glony kombu 1 kg

97,59 zł
97,59 zł / kg
Zaufane Opinie IdoSell
5.00 / 5.00 17 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-06-07
Szybko, sprawnie i miła obsluga
2023-05-19
Zamówienie bardzo dobrze zabezpieczone przed uszkodzeniami od transportu. Przesyłka przyszła po 2 dniach. Jakość produktu jest dobra, bez uszkodzeń mechanicznych. Polecam
pixelpixel