Ciastka z pastą miso i matchą
Ciastka z pastą miso i matchą (dla 2 os.)
Słodkość inna niż wszystkie? Oczywiście! Oto wyśmienite ciastka z pastą miso, matchą i kawałkami białej czekolady. Ta prawdziwie japońska słodkość podbije Twoje serce. Przekonaj się, że miso to nie tylko składnik zup i sosów, ale także fantastycznych ciastek, idealnych na popołudniowy deser.
Nasz przepis na ciastka bazuje przede wszystkim na jasnym miso. To tradycyjna, japońska pasta sporządzona ze sfermentowanych ziaren soi. Pełna jest smaku umami i niepowtarzalnego aromatu. Wykorzystanie jej w przepisie na ciastka jest strzałem w dziesiątkę! Miso nadaje im wyjątkowego charakteru: ciasteczka w smaku są słodko-słone, a ich konsystencja rozpływa się w ustach. Z zewnątrz chrupiące, a miękkie w środku. Pamiętaj, że im cieńszy plaster ciasta ukroisz, tym bardziej chrupiące będą Twoje ciasteczka z miso.
Ciasteczka z pastą miso są niezwykle proste w przygotowaniu. Kluczem do sukcesu jest trzymanie się odpowiednich, podanych w przepisie proporcji. Możesz jednak poeksperymentować z dodatkami. My wykorzystaliśmy białą czekoladę, ale świetnie sprawdzą się także różnego rodzaju orzechy czy sezam.
Ciastka z miso i matchą będą świetnie smakowały w towarzystwie japońskiej herbaty czy popołudniowej kawy. To także idealna przekąska do pracy, szkoły czy do zabrania ze sobą na wycieczkę lub piknik.
Masz ochotę na odrobinę słodkości? Przygotuj ciasteczka w stylu japońskim! Odkryj smak orientalnej słodyczy, którą zapewnią Ci ciastka z miso, matchą i białą czekoladą. Do dzieła!
Lista zakupów:
Składniki:
- 40 g jasnego miso
- 100 g masła
- 1 jajko
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka zielonej herbaty matcha
- 200 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ tabliczki białej czekolady
Sposób przygotowania:
Do miski dodaj pastę miso, masło w temperaturze pokojowej, jajko oraz cukier. Połącz za pomocą miksera do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Następnie do miski dodaj matchę, mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj. Powstałą masę uformuj w rulon, owiń folią spożywczą i odłóż na około pół godziny do zamrażarki. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Ciasto wyjmij z zamrażarki, pokrój w plastry i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Białą czekoladę posiekaj i wciśnij do każdego z ciastek. Piecz około 12-15 minut.
Smacznego!