Furikake – słynna przyprawa japońska
Furikake – słynna przyprawa japońska
Czy znasz furikake? To charakterystyczna dla kuchni japońskiej, bardzo popularna przyprawa. Najczęściej wykorzystywana jest do przyprawiania ryżu. Składa się z niewielu składników, jednak to produkty bogate w znakomity smak i aromat. Ich połączenie tworzy znakomitą przyprawę, dzięki której każde danie zyska prawdziwie japoński charakter.
Przyprawa japońska furikake skomponowana jest z kilku produktów. Głównym bohaterem przepisu na tę słynną przyprawę jest sezam. Co ważne, ziarna sezamu muszą być wcześniej podprażone, gdyż to właśnie wtedy są najbardziej aromatyczne. W przepisie na furikake znajdziesz także suszone glony nori, płatki suszonego tuńczyka katsuobushi, suszone krewetki, sól oraz cukier.
Furikake to przyprawa, którą możesz także modyfikować. Do różnego rodzaju wariacji na temat japońskiej przyprawy może posłużyć Ci np. czarny sezam, dodatek płatków chili, orzechów czy nawet suszonych warzyw. Z powodzeniem możesz stworzyć własne, autorskie furikake, dodając do niego ulubione składniki. Co ciekawe, w Japonii można kupić gotową przyprawę furikake. Sprzedawana jest ona w niewielkich torebkach, których zawartość wystarczy dodać do potrawy.
Do czego wykorzystasz japońską przyprawę furikake? Najczęściej posypuje się nią ugotowany ryż, który możesz podać jako dodatek do mięs i warzyw. Świetną propozycją na wykorzystanie furikake będzie także dodanie go do sushi, onigiri, ale i do sałatek, warzyw, makaronów, tofu, zupy np. ramen czy nawet kanapek. Dania wzbogacone o oryginalną, pełną japońskiego charakteru przyprawę będą smakować oraz wyglądać znakomicie!
Jesteś ciekaw japońskiej przyprawy furikake? Zamów wszystkie potrzebne Ci składniki i przygotuj ją samodzielnie w domu. Dodaj swoim potrawom orientalnego charakteru!
Lista zakupów:
Składniki:
- 5 łyżek nasion sezamu
- arkusze nori, pokrojone na kawałki
- 2 łyżki płatków katsuobushi
- 10 g suszonych krewetek
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Na patelni podpraż nasiona sezamu. Poczekaj do całkowitego ostygnięcia, a następnie umieść sezam w rozdrabniaczu. Dodaj pozostałe składniki i miksuj do uzyskania sypkiej mieszanki. Gotową przyprawę umieść w słoiku. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu nie dłużej niż miesiąc.
Smacznego!