Jak zrobić bubble tea – przepis na azjatycką herbatę z matcha
Bubble tea na bazie herbaty matcha (2 porcje)
Bubble tea to słynna na całym świecie herbata, która przywędrowała z Tajwanu. To właśnie tam została odkryta przez właściciela pewnej herbaciarni. Postanowił on nieco urozmaicić znany na całym świecie napar, jakim jest herbata. Dodał do niej odrobinę mleka, tapiokę oraz kostki lodu. W ten sposób powstał kultowy napój, który obecnie podbija cały świat!
Bubble tea bazuje oczywiście na herbacie. Zazwyczaj czarnej lub zielonej. Często można spotkać również herbatę białą, oolong, jaśminową czy nawet japońską matchę. W bąbelkowym napoju nie może zabraknąć także kuleczek! Najczęściej stawia się na tapiokę, jednak coraz popularniejsze stają się różnego rodzaju owocowe boba, czyli kuleczki wypełnione słodkim syropem. Ciekawym rozwiązaniem jest także przyrządzenie buble tea z żelkami. Poznaj lepiej historię bubble tea i przeczytaj też wpis na blogu: Bubble tea, czyli azjatycka herbata bąbelkowa.
Spróbuj kultowej herbaty azjatyckiej w naszym wydaniu. Zdecyduj, która smakuje Ci najbardziej. Bubble tea z mlekiem, matchą, a może w wersji koreańskiej? Którą dziś wybierzesz?
Sposób przygotowania:
Zacznij od odpowiedniego przygotowania kulek tapioki. Ugotuj je według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
Do wody, w której gotujesz tapiokę dodaj łyżeczkę miodu lub cukru. Tapioka nabierze słodkiego smaku. Do miseczki wsyp 4 chashaku, czyli około 1 łyżeczkę stołową matchy, a następnie dolej wodę o temperaturze nie wyższej niż 80 stopni Celsjusza. Całość wymieszaj specjalnym mieszadełkiem - chasen. Mieszaj energicznymi ruchami, które przypominają literę M lub W, aż do powstania charakterystycznej pianki. Pozostaw napój do wystudzenia.
W szklankach lub kubach umieść przygotowaną tapiokę, dodaj lód, a także zimne mleko. Następnie dolej przygotowaną matchę. Serwuj od razu po przygotowaniu.
Smacznego!