Kobumaki, czyli rollsy z kombu i łososiem

2023-03-15
Kobumaki, czyli rollsy z kombu i łososiem

Kobumaki, czyli rollsy z kombu i łososiem 

Łosoś zawinięty w kombu i związany kanpyo to właśnie „kobumaki”, znane także jako „Salmon Kombu Roll”. To tradycyjne japońskie danie serwowane z okazji Nowego Roku. Jest niezwykle oryginalne i nieoczywiste, dlatego doskonale sprawdzi się jako imprezowa przekąska!

Kobumaki są nieodłącznym elementem noworocznego dania zwanego „Osechi Ryori”. Tradycyjnie potrawa ta serwowana jest w drewnianych, zazwyczaj wielopoziomowych pudełkach z przegródkami. Wśród licznych smakołyków, takich jak ryby, krewetki czy sałatki, w pudełeczku znajdują się właśnie kobumaki.

Powstanie tego oryginalnego, noworocznego dania datuje się na około VIII w. Ma ścisły związek z ofiarowaniem pokarmu bogom i dzieleniem się pożywieniem z rodziną. Co ciekawe, każdy ze składników pudełka ma znaczenie symboliczne. Kobumaki reprezentuje tajemnicę wiecznej młodości i długiego życia.

Kobumaki to przekąska, której wykonanie nie obyłoby się bez wodorostów kombu. Są one nieodłącznym elementem kuchni japońskiej. Te grube, ciemne płaty, bogate w piąty smak umami, nadają potrawom wyjątkowego charakteru. Oprócz kombu w przepisie znajdziesz także tykwę kanpyo, łososia oraz przyprawy: mirin, sos sojowy, ocet ryżowy.

Dlaczego kobumaki są tak popularną przekąską, szczególnie w Nowym Roku? Uważa się, że jedzenie kombu przynosi szczęście na cały rok. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, aby przygotować pyszne rolki z kombu i łososia na wszelkiego rodzaju imprezy i przyjęcia. Zaskocz swoich gości, przygotowując ten japoński smakołyk!

Lista zakupów:

Składniki:

Sposób przygotowania:

Rozpocznij od namoczenia kombu w wodzie przez około 30 minut, a następnie odcedź, pozostawiając wodę do następnych kroków przepisu. Jeżeli używasz suszonego kanpyo, namocz je w wodzie z solą, a następnie także odcedź.

W osobnym naczyniu umieść oczyszczonego, surowego łososia i zalej go 2 szklankami osolonej wody. Odstaw na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij rybę z wody, delikatnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na niewielkie kawałki – najlepiej paski.

Za pomocą ręcznika papierowego odsącz nadmiar wody z wodorostów kombu i rozłóż je na płasko. Paski łososia umieść na kombu i zawijaj ciasno, tworząc niewielką rolkę. Uformowaną w ten sposób rolkę zawiąż kanpyo. Pamiętaj, aby zrobić to dokładnie, by osiągnięty kształt był trwały.

Przygotowane kobumaki umieść w dużym garnku. Dodaj wodę z namaczania kombu, tak by przykryła rolki w całości. Wlej ocet ryżowy i przykryj kobumaki japońskim wieczkiem „otoshi buta”. Jeżeli nie posiadasz tego typu naczynia, możesz użyć folii aluminiowej lub twardego papieru do gotowania.

Po zagotowaniu, zdejmij pianę z powierzchni garnka i gotuj całość na małym ogniu przez około godzinę. Po upływie tego czasu dodaj cukier i połowę sosu sojowego. Gotuj przez kolejne 15 minut. Następnie dodaj mirin oraz pozostałą część sosu sojowego i pozostaw na ogniu, aż płyn całkowicie odparuje. Danie ostudź.

Twoje kobumaki są gotowe. Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2023

Polecane

Ocet ryżowy 0,6 l

Ocet ryżowy 0,6 l

13,65 zł
22,75 zł / l
Japoński sos sojowy light 150ml

Japoński sos sojowy light 150ml

19,96 zł
133,07 zł / l
Japoński sos sojowy

Japoński sos sojowy

19,12 zł
127,47 zł / l
Mirin do gotowania 150 ml

Mirin do gotowania 150 ml

9,72 zł
64,80 zł / l
Glony kombu 1 kg

Glony kombu 1 kg

105,75 zł
105,75 zł / kg
Zaufane Opinie IdoSell
5.00 / 5.00 17 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-05-24
Bardzo szybka realizacja zamówienia
2023-02-15
SZYBKA REALIZACJA ZAMÓWIENIA.TOWAR ZGODNY Z OPISEM.POLECAM
pixelpixel