Makaron chow mein z wołowiną

Makaron chow mein z wołowiną (dla 2 os.)

Makaron chow mein z wołowiną to treściwe danie, którego bazą jest oczywiście makaron, ale przede wszystkim wołowina. Mięso wołowe zajmuje ważne miejsce w kuchni azjatyckiej jako alternatywa do najczęściej pojawiającego się na stołach drobiu.
Jednak makaron chow mein z wołowiną swój orientalny charakter zyska głównie dzięki dodatkom. W składnikach znajdziesz grzyby mun (nazywane „uchem drzewa”), które po namoczeniu w ciepłej wodzie zwiększą kilkakrotnie swą objętość, charakterystyczne minikolby kukurydzy i kiełki fasoli mung. Są one skarbnicą witamin oraz makro- i mikroelementów. Co z azjatyckimi aromatami? Makaron chow mein z wołowiną nie smakowałby tak dobrze, gdyby nie marynata bogata w sos rybny, sos ostrygowy i sos sojowo-grzybowy.
Zestawienie wszystkich wspomnianych smaków spowoduje, że do przepisu na makaron chow mein z wołowiną będziesz wracać zawsze wtedy, gdy najdzie Cię ochota na prawdziwą „chińszczyznę”. Smacznego!
Lista zakupów:
- 80 g grzybów mun w kawałkach
- 200 g wołowiny
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 3 łyżki sosu sojowo-grzybowego
- woda do gotowania
- 1 biała część średniej wielkości pora
- 1 łyżka mąki z tapioki (lub ziemniaczana)
- 50 ml wody do rozprowadzenia mąki z tapioki (lub ziemniaczanej)
- 1/2 puszki mini kolb kukurydzy
- 1/2 puszki kiełków fasoli mung
- pieprz do smaku
- 220 g makaronu chow mein
- sól do gotowania makaronu
Sposób przygotowania:
Mocz grzyby mun w ciepłej wodzie przez 1 godz., odsącz. Wołowinę pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości ok. 2,5 cm, usuń błony.
Mięso podsmaż na oleju z dwóch stron. W trakcie smażenia dodaj sos rybny, wcześniej namoczone grzyby mun, dolej sos ostrygowy i sojowo-grzybowy. Zalej całość wodą tak, aby przykryć mięso. Dodaj białą część pora pokrojoną wzdłuż na pół, a następnie na cienkie paski w poprzek. Gotuj na małym ogniu, aż wołowina zmięknie (ok. 20 minut).
Zagęść sos rozprowadzoną w wodzie tapioką lub mąką ziemniaczaną, wlewając ją powoli do wywaru i od razu energicznie mieszając. Dodaj minikolby kukurydzy pocięte wzdłuż, kiełki fasoli mung i pieprz do smaku.
Podaj mięso z makaronem chow mein gotowanym przez 3-4 minuty w osolonej wodzie.
Kliknij TUTAJ i zamów gotowy zestaw do przygotowania makaronu chow mein dla dwóch osób w dwóch wersjach: z wołowiną z grzybami mun i porem oraz z wieprzowiną i minikolbami kukurydzy i bambusem. Smacznego!