Makaron stir-fry z kurczakiem, warzywami i kombu

2023-03-18
Makaron stir-fry z kurczakiem, warzywami i kombu

Makaron stir-fry z kurczakiem, warzywami i kombu (dla 2 os.) 

Makaron stir-fry to kultowa propozycja kuchni orientalnej. Jest jednym z najsmaczniejszych dań, a co najważniejsze możesz przygotować je w dowolny sposób, z ulubionych składników. Proponujemy Ci dzisiaj przepis na makaron wzbogacony o prawdziwie japońskie nuty – z dodatkiem kombu oraz makaronu soba. Prawda, że brzmi pysznie?

Stir-fry to tradycyjna technika smażenia wywodząca się z kuchni chińskiej. Dania te są przyrządzane na bazie makaronu, warzyw oraz mięsa czy owoców morza. Towarzyszą im różnego rodzaju sosy, zazwyczaj sosy sojowe. Nazwa „stir-fry” pochodzi od dwóch słów „mieszaj” i „smaż”, co dokładnie definiuje tę słynną metodę przygotowywania dań. Zaleca się, by przygotowywać je na tradycyjnej patelni wok. Naczynie to doskonale przewodzi ciepło, szybko się rozgrzewa, dlatego błyskawicznie rumieni składniki. To też najlepsze naczynie, by przygotować makaron stir-fry z tego przepisu.

Nasza propozycja to japońska wersja dania wywodzącego się z Chin. W przepisie króluje soba – makaron pochodzenia japońskiego, bazujący na mące gryczanej. Znajdziesz tu także kombu. Te słynne glony, w postaci grubych, ciemnych płatów, są bogate w doskonały smak umami. W Japonii wykorzystuje się je do większości dań, a przede wszystkim – tradycyjnego bulionu dashi. Kombu wzbogacają danie o oryginalny smak.

Co ciekawe, ten sprawdzony przepis na makaron stir-fry możesz dowolnie modyfikować pod względem użytych składników, takich jak mięso czy warzywa. Jeżeli jesteś miłośnikiem owoców morza – zamiast kurczaka użyj krewetek. Jeśli nie masz pod ręką papryki – z powodzeniem możesz użyć innych warzyw, takich jak cukinia, brokuł czy marchew.

Japońska wariacja na temat stir-fry to doskonałe danie na obiad, kolację czy lunch. Makaron stir-fry z kurczakiem, warzywami i kombu to danie, którego przygotowanie zajmie Ci zaledwie chwilę. Jest świetną propozycją dla zabieganych. Danie to z pewnością przypadnie do gustu fanom Orientu, a w szczególności kuchni japońskiej. To także idealna propozycja na imprezowe danie. Przygotuj je na kolację w japońskim stylu i zaskocz swoich gości oryginalną potrawą!

Lista zakupów:

Składniki:

  • 1 płat kombu
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g makaronu soba
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 kapusta pak choi
  • 1 łyżka sezam
  • garść listków kolendry

Sposób przygotowania:

Gotuj kombu do momentu, aż stanie się miękkie, a następnie pokrój je w cienkie paski. W tym czasie pokrój kurczaka na niewielkie kawałki. Dodaj do niego sos sojowy, starty na tarce imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i odstaw na kilka minut. Ugotuj makaron soba al dente według instrukcji na opakowaniu. Papryki pokrój w paski, a szalotkę w piórka. Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojone warzywa. Mieszaj i smaż przez 3-4 minuty. Dodaj kurczaka i smaż przez chwilę, a następnie dorzuć do niego pokrojoną kapustę pak choi. Kiedy kurczak będzie gotowy, na patelnię dodaj ugotowany makaron i kombu. Wymieszaj wszystko razem i smaż do połączenia się smaków. Danie przełóż na talerze, posyp sezamem i posiekaną kolendrą.

Makaron stir-fry z kurczakiem, warzywami i kombu gotowy. Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2023

Polecane

Makaron gryczany soba 300 g

Makaron gryczany soba 300 g

8,18 zł
27,27 zł / kg
Japoński sos sojowy

Japoński sos sojowy

19,12 zł
127,47 zł / l
Glony kombu 1 kg

Glony kombu 1 kg

105,75 zł
105,75 zł / kg
Zaufane Opinie IdoSell
5.00 / 5.00 17 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-06-07
Szybko, sprawnie i miła obsluga
2023-03-12
Wyjście na przeciw klienta to bardzo dobra praktyka. Dziękujemy za zrozumienie sytuacji i realizację zamówienia.
pixel