Nasi goreng

Nasi goreng - smażony ryż z kurczakiem (dla 2 osób)

Jeśli masz spróbować tylko jednego dania z kuchni indonezyjskiej – to powinno być właśnie nasi goreng. To nie tylko potrawa, ale prawdziwy symbol tej kuchni, tak rozpoznawalny i lubiany, że wielu uważa go wręcz za narodowe danie Indonezji.
Nazwa nasi goreng oznacza dosłownie „smażony ryż” (nasi – ryż, goreng – smażony), ale za tym prostym określeniem kryje się bogactwo aromatów i tekstur, których nie da się pomylić z żadnym innym daniem azjatyckim.
Początki nasi goreng sięgają dawnych czasów, kiedy to – podobnie jak w przypadku wielu kultowych dań – powstało ono z potrzeby niemarnowania jedzenia. W Azji ryż to podstawa diety, a resztki z poprzedniego dnia były zbyt cenne, by je wyrzucać. Zamiast tego, ogrzewano je na patelni z dodatkiem przypraw, warzyw, mięsa lub owoców morza – i tak narodził się ten kulinarny klasyk.
Najczęściej spotykana wersja to nasi goreng ayam – z kurczakiem – idealna na szybki obiad lub kolację. Ale równie popularne są wersje z krewetkami, tofu czy tempeh.
Dla wielu osób nasi goreng to danie nostalgiczne, kojarzące się z domem, dzieciństwem, wieczornymi uliczkami Dżakarty i zapachem smażonego czosnku unoszącym się z ulicznych straganów. Teraz Ty też możesz przenieść się tam choćby na chwilę - przygotowując to danie we własnej kuchni.
Lista zakupów:
Składniki:
- 1 szklanka długoziarnistego ryżu (np. basmati);
- 2 szklanki wody;
- 200 g fileta z kurczaka;
- 1 mała cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 marchewka;
- ½ czerwonej papryki;
- 1 jajko;
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego;
- 1 łyżeczka sosu rybnego;
- 1 łyżeczka pasty sambal oelek;
- 1 łyżeczka cukru;
- olej roślinny do smażenia (np. rzepakowy lub sezamowy);
- sól i pieprz do smaku;
- garść szczypiorku;
- jajko sadzone do podania.

Sposób przygotowania:
Ryż opłucz kilka razy pod zimną wodą, aż woda będzie przezroczysta – to usuwa nadmiar skrobi i zapobiega sklejaniu się. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z odrobiną soli, dodaj ryż. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 12-15 minut (do całkowitego wchłonięcia wody). Po ugotowaniu zdejmij garnek z ognia, zostaw pod przykryciem jeszcze 5-10 minut. Rozsyp ryż na dużym talerzu lub blasze i wystudź całkowicie – najlepiej zostawić na noc w lodówce (suchy, zimny ryż smaży się najlepiej).
Na dużej patelni lub woku rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Dodaj kurczaka, dopraw solą i pieprzem. Smaż aż się zarumieni, następnie odłóż na bok.
Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę i drobno posiekany czosnek, aż będą lekko złociste. Dodaj startą marchewkę, pokrojoną w kostkę paprykę i smaż 1-2 minuty.
Przesuń warzywa na bok patelni, wbij jajko na wolne miejsce i mieszaj, aż się zetnie (jak jajecznica). Wymieszaj z warzywami.
Dodaj zimny ryż. Smaż na mocnym ogniu, rozbijając grudki, aż się podsmaży i będzie lekko chrupiący. Dodaj sos sojowy, sos rybny, pastę sambal i cukier. Wymieszaj.
Dodaj z powrotem kurczaka i wszystko dokładnie połącz. Smaż jeszcze 2-3 minuty.
Podawaj gorące, posypane szczypiorkiem. Klasycznie serwuje się z plasterkami ogórka, pomidora i jajkiem sadzonym na wierzchu.
Smacznego!