Nasi goreng

2025-05-27
Nasi goreng

Nasi goreng - smażony ryż z kurczakiem (dla 2 osób)

Jeśli masz spróbować tylko jednego dania z kuchni indonezyjskiej – to powinno być właśnie nasi goreng. To nie tylko potrawa, ale prawdziwy symbol tej kuchni, tak rozpoznawalny i lubiany, że wielu uważa go wręcz za narodowe danie Indonezji.

Nazwa nasi goreng oznacza dosłownie „smażony ryż” (nasi – ryż, goreng – smażony), ale za tym prostym określeniem kryje się bogactwo aromatów i tekstur, których nie da się pomylić z żadnym innym daniem azjatyckim.

Początki nasi goreng sięgają dawnych czasów, kiedy to – podobnie jak w przypadku wielu kultowych dań – powstało ono z potrzeby niemarnowania jedzenia. W Azji ryż to podstawa diety, a resztki z poprzedniego dnia były zbyt cenne, by je wyrzucać. Zamiast tego, ogrzewano je na patelni z dodatkiem przypraw, warzyw, mięsa lub owoców morza – i tak narodził się ten kulinarny klasyk.

Najczęściej spotykana wersja to nasi goreng ayam – z kurczakiem – idealna na szybki obiad lub kolację. Ale równie popularne są wersje z krewetkami, tofu czy tempeh.

Dla wielu osób nasi goreng to danie nostalgiczne, kojarzące się z domem, dzieciństwem, wieczornymi uliczkami Dżakarty i zapachem smażonego czosnku unoszącym się z ulicznych straganów. Teraz Ty też możesz przenieść się tam choćby na chwilę - przygotowując to danie we własnej kuchni.

Lista zakupów:

Składniki:

Sposób przygotowania:

Ryż opłucz kilka razy pod zimną wodą, aż woda będzie przezroczysta – to usuwa nadmiar skrobi i zapobiega sklejaniu się. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z odrobiną soli, dodaj ryż. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 12-15 minut (do całkowitego wchłonięcia wody). Po ugotowaniu zdejmij garnek z ognia, zostaw pod przykryciem jeszcze 5-10 minut. Rozsyp ryż na dużym talerzu lub blasze i wystudź całkowicie – najlepiej zostawić na noc w lodówce (suchy, zimny ryż smaży się najlepiej).

Na dużej patelni lub woku rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Dodaj kurczaka, dopraw solą i pieprzem. Smaż aż się zarumieni, następnie odłóż na bok.

Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę i drobno posiekany czosnek, aż będą lekko złociste. Dodaj startą marchewkę, pokrojoną w kostkę paprykę i smaż 1-2 minuty.

Przesuń warzywa na bok patelni, wbij jajko na wolne miejsce i mieszaj, aż się zetnie (jak jajecznica). Wymieszaj z warzywami.

Dodaj zimny ryż. Smaż na mocnym ogniu, rozbijając grudki, aż się podsmaży i będzie lekko chrupiący. Dodaj sos sojowy, sos rybny, pastę sambal i cukier. Wymieszaj.

Dodaj z powrotem kurczaka i wszystko dokładnie połącz. Smaż jeszcze 2-3 minuty.

Podawaj gorące, posypane szczypiorkiem. Klasycznie serwuje się z plasterkami ogórka, pomidora i jajkiem sadzonym na wierzchu.

Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Maj 2025

Polecane

Sos rybny 0,725 l

Sos rybny 0,725 l

15,09 zł
20,81 zł / l
Sos rybny 0,7 l

Sos rybny 0,7 l

13,24 zł
18,91 zł / l
Sos sojowy ciemny 0,6 l

Sos sojowy ciemny 0,6 l

10,49 zł
17,48 zł / l
Sos rybny Squid 300 ml

Sos rybny Squid 300 ml

10,57 zł
35,23 zł / l
Sambal oelek 0,200 kg

Sambal oelek 0,200 kg

7,48 zł
37,40 zł / kg
Sos sojowy ciemny 150 ml

Sos sojowy ciemny 150 ml

4,29 zł3,85 zł
25,67 zł / l
Olej sezamowy 150 ml PURE

Olej sezamowy 150 ml PURE

13,53 zł
90,20 zł / l
Sos sojowy ciemny premium 500 ml

Sos sojowy ciemny premium 500 ml

10,17 zł
20,34 zł / l
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 17 opinii
pixelpixel