Noodle z warzywami w stylu koreańskim
Noodle z warzywami w stylu koreańskim (dla 2 os.)
Noodle z warzywami w stylu koreańskim to potrawa, do której nie potrzebujesz wiele składników, ale po przyrządzeniu smakuje jak danie z koreańskiej restauracji. Przepis na noodle z warzywami w stylu koreańskim jest naprawdę szybki, ponieważ wszystko podgrzewasz przy użyciu woka.
Ważną rolę w tej potrawie pełnią dwa główne składniki, czyli makaron z koreańskich zupek oraz kimchi. Koreański guksu jest nieco grubszym makaronem potrzebującym obgotowania. Kimchi natomiast nadaje noodle z warzywami w stylu koreańskim kwasowości, pikantności oraz słoności. Jego ilością dozujesz intensywność tych trzech smaków.
Co jeszcze możesz wykorzystać do przyrządzenia noodle z warzywami w stylu koreańskim? Wszystko zależy od Twojego gustu. Jeśli chcesz dodać nutę słodkości, użyj świeżych warzyw: cebulę, marchew i pomidorki. Spróbuj też szybko smażących się dodatków: papryki, groszku, pay choy, szparagów czy szatkowanej kapusty. Noodle z warzywami w stylu koreańskim nie muszą być wegetariańskie – dodaj kurczaka, krewetki lub bekon i ciesz się dodatkowym smakiem!
Nasza rada: gdy wszystkie składniki nałożysz na talerz, posyp je prażonym sezamem lub polej olejem sezamowym, dzięki któremu noodle z warzywami w stylu koreańskim nabiorą orzechowego charakteru.
Zasmakuj w tym orientalnym połączeniu!
Lista zakupów:
- 2 paczki błyskawicznych zupek koreańskich
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 średnia cebula pokrojona w kawałki wielkości kęsa
- 1 mała marchewka pokrojona w kawałki wielkości kęsa
- garść drobnych grzybków azjatyckich
- 1/2 szklanki kimchi
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżki sosu rybnego
- 2 jajka
- 1/2 pomidora pokrojonego w ósemki
- zielona część dymki pokrojona w centymetrowe kawałki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki prażonego sezamu
Sposób przygotowania:
Wyjmij makaron z opakowań zupek, połam na mniejsze części i wrzuć do wrzątku. Gotuj połowę czasu podanego na opakowaniu. W tym czasie wyjmij z opakowań zupek paczuszki z przyprawami i sosami, przełóż je do miski i dokładnie wymieszaj. Kiedy makaron będzie gotowy (miękki, ale nie do końca ugotowany), odcedź go i przełóż do miski z przyprawami. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
Rozgrzej wok albo dużą patelnię, wlej olej, dodaj czosnek i smaż ok. 30 sekund, cały czas mieszając. Kiedy czosnek zacznie lekko brązowieć, dodaj do niego cebulę, marchewkę i grzybki. Smaż chwilę, po czym dopraw sosem sojowym i rybnym. Dodaj kimchi i smaż dalej cały czas mieszając, aż warzywa lekko zmiękną.
Przesuń warzywa na brzeg woka lub patelni, robiąc miejsce na jajka. Wlej w to miejsce olej, wylej jajka, rozbij żółtka i poczekaj aż lekko się zetną. Na półpłynne jajka przełóż makaron wymieszany z przyprawami i dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki w woku. Smaż około 2 minuty, aż wszystko dokładnie się połączy, a jajka lekko zbrązowieją.
Wyłącz ogień pod wokiem i dodaj pomidory i dymkę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami – pozostała w woku temperatura powinna pomóc świeżym warzywom lekko zmięknąć.
Gotowe danie wyłóż na talerze, według gustu polej olejem sezamowym i koniecznie posyp prażonym sezamem. Serwuj od razu.
Smacznego!