Okonomiyaki

Przepis na okonomiyaki - japoński naleśnik z kapustą (dla 2 os.)

Jeśli myślisz o kuchni japońskiej, na myśl przychodzą sushi czy ramen. A tymczasem w Japonii na co dzień króluje coś zupełnie innego – okonomiyaki, puszysty kapuściany naleśnik, który znajdziesz na straganach i w małych barach od Osaki po Hiroszimę. To danie jest esencją japońskiego street foodu: proste, szybkie do przygotowania i tak smaczne, że trudno jest poprzestać na jednej porcji.
W dosłownym tłumaczeniu „okonomiyaki” znaczy „smaż co chcesz”. I rzeczywiście – ten przepis to idealna baza, którą możesz dowolnie modyfikować. Klasycznie znajdziesz w nim kapustę, ciasto na bazie bulionu dashi, jajko i mąkę, a na wierzchu chrupiący boczek. Ale możesz dorzucić krewetki, kalmary, ser czy tofu – wszystko, na co masz ochotę.
W naszym przepisie pokazujemy, jak zrobić okonomiyaki z dashinomoto – japońskim granulatem, który pozwoli Ci w kilka chwili wyczarować bulion pełen umami. To sprytne rozwiązanie, dzięki któremu przygotujesz autentyczne okonomiyaki nawet wtedy, gdy nie masz czasu na gotowanie tradycyjnego dashi.
Okonomiyaki to danie, które smakuje najlepiej, gdy jest gorące prosto z patelni, z sosem okonomiyaki lub tonkatsu, majonezem Kewpie i płatkami bonito. Spróbuj raz, a na stałe zagości w Twojej kuchni!
Lista zakupów:
Składniki:
- 150 ml wody;
- ½ łyżeczka dashinomoto;
- 1 jajko;
- ½ łyżeczka soli;
- 150 g mąki pszennej;
- 300 g białej kapusty;
- 2 łyżki szczypiorku;
- 4 cienkie plasterki boczku;
- olej do smażenia;
- 4 łyżki sosu okonomiyaki lub tonkatsu;
- 2 łyżki majonezu japońskiego (Kewpie);
- 2 łyżki płatków bonito;
- 2 łyżki marynowanego imbiru.

Sposób przygotowania:
Wymieszaj wodę z dasinomoto, dodaj jajko, sól i mąkę – zrób gładkie ciasto. Dodaj kapustę i szczypiorek, dobrze wymieszaj. Na rozgrzanej patelni smaż ok. 4-5 min. Z każdej strony, z boczkiem na wierzchu. Posmaruj sosem okonomiyaki lub tonkatsu, udekoruj majonezem, posyp bonito i podawaj z imbirem.
Smacznego!








