Przepis na bibimbap – koreański ryż z warzywami i jajkiem

2022-01-31
Przepis na bibimbap – koreański ryż z warzywami i jajkiem

Przepis na bibimbap – koreański ryż z warzywami i jajkiem (dla 2 os.)

Bibimbap (inaczej bibimbab) to obok kimchi czy bulgogi, jedno z najbardziej znanych dań kuchni koreańskiej. Inessa Kim, Koreanka mieszkająca w Polsce od ponad 20 lat, a także autorka książek kulinarnych, odkryła przed nami swój przepis na bibimbap. Ten i wiele innych pomysłów Inessy na smaczne posiłki możesz znaleźć w książce „Koreański Ferment”.

Koreański ryż z warzywami i jajkiem często przygotowuje się również z mięsem (np. grillowaną wołowiną bulgogi, której sposób przyrządzenia także znajdujesz w tej pozycji). Wegetariański przepis na bibimbap idealnie sprawdzi się wiosną i latem, kiedy sezon na świeże warzywa trwa w najlepsze.

W dosłownym tłumaczeniu bibimbap oznacza „wymieszany ryż”. I tak właśnie należy postępować. Po przygotowaniu poszczególnych elementów dania, trzeba wymieszać je w misce łyżką lub pałeczkami. To spowoduje, że ryż nasiąknie smakiem doprawionych warzyw, sadzonego jajka oraz sosu z dodatkiem oryginalnej, koreańskiej pasty na bazie papryczek – gochujang. Dopiero wtedy można się delektować całością tej wyśmienitej potrawy. Koreański ryż z warzywami i jajkiem doskonale smakuje z dodatkiem plastrów wieprzowiny, ale też z owocami morza, kurczakiem czy tofu. Przepis na bibimbap najczęściej zawiera następujące warzywa: marchewkę, kiełki fasoli, szpinak, cukinię, bakłażana, dynię, różne odmiany kapusty, domowe kimchi, rzodkiewka, ogórek i grzyby.

Według zwyczaju, koreański ryż z warzywami i jajkiem serwuje się podczas kolacji w wigilię Chińskiego Nowego Roku. Gospodarzowi zależy na wykorzystaniu zalegających w domu składników jeszcze przed świątecznymi obchodami. Podaje wówczas koreański ryż z warzywami i jajkiem w tradycyjnej, kamiennej misie. Przepis na bibimbap jest wyjątkowy – decyduje o tym nie tylko smak, ale i sposób przygotowania.

Lista zakupów:

Składniki:

Sposób przygotowania:

Kiełki przepłucz w zimnej wodzie. Zagotuj 6 szklanek wody, dodaj szczyptę soli, wrzuć kiełki i gotuj przez 2 minuty. Odcedź je i przepłucz ponownie w zimnej wodzie. Odsączone przełóż do miski. Dodaj pokrojoną w cienkie piórka połówkę cebuli, posiekany ząbek czosnku, 1 łyżeczkę ziaren sezamu, pieprz i 2 łyżki oleju sezamowego, dokładnie wymieszaj.

Szpinak umyj. Zagotuj 6 szklanek wody, dodaj szczyptę soli, wrzuć szpinak na 30 sek. Odsącz go i opłucz w zimnej wodzie. Dokładnie odciśnij. Poszatkuj na niezbyt duże kawałki. Dodaj drugą połówkę pokrojonej w cienkie piórka cebuli, posiekany ząbek czosnku, 1 łyżeczkę ziaren sezamu, pieprz, po łyżce sosu sojowego i oleju sezamowego, dokładnie wymieszaj.

Marchewkę obierz, pokrój w cienkie paski (julienne). Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oleju, dodaj marchewkę i szczyptę soli, smaż 2-3 minuty, cały czas mieszając.

Cukinię pokrój w półplasterki. Na rozgrzaną patelnię wlej 1-2 łyżki oleju, smaż cukinię 3-4 minuty, dodaj szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj.

W misce wymieszaj: 2 łyżki pasty gochujang, 1 łyżkę oleju sezamowego, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę wody, 1 łyżkę sezamu, 1 posiekany ząbek czosnku, 1 łyżkę octu jabłkowego. Odstaw by składniki się „przegryzły”.

Grzyby shitake zalej gorącą wodą i poczekaj aż zmiękną, po czym usuń nożem nóżki i pokrój je w bardzo cienkie plastry. Na rozgrzaną patelnię wlej 2-3 łyżki oleju, dodaj grzyby i szczyptę soli, smaż 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Zrób jajka sadzone.

Do misek włóż ryż, na wierzch, obok siebie układaj sałatki z kiełków i szpinaku, podsmażoną: marchewkę, cukinię grzyby shitake i polej je ostrym sosem. Na wierzch ułóż po jednym jajku, udekoruj ziarnami sezamu oraz pokrojonymi nożyczkami algami. Podawaj od razu.

Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel