Przepis na makaron soba z burakami chioggia
Przepis na makaron soba z burakami chioggia (dla 2 os.)
Buraki chioggia to bardzo niepozorne warzywo, które z zewnątrz wygląda jak burak tradycyjny, intensywnie czerwony, a wewnątrz ma zaskakujące wzory w formie pierścieni. Jest delikatniejsze w smaku i jak każde buraki zaliczane do superfoods. Nadaje się jako składnik zdrowej, dobrze zbilansowanej diety dla każdego, w tym dla osób z anemią i przewlekłym zmęczeniem. Bogaty jest w cukry, ale zawiera także wiele składników mineralnych oraz witaminę A i C. Wspomaga procesy trawienne, oczyszcza organizm z toksyn, zatem ułatwia prawidłowe funkcjonowanie zarówno ciała jak i umysłu. Najważniejsze wartości odżywcze zachowane są, gdy spożywamy wszystkie warzywa na surowo, zatem nasz przepis na makaron soba z burakami chioggia zawiera świeże warzywo, które wystarczy tylko chwilę marynować w soku z limonki.
Soba natomiast to po japońsku gryka. Ten kultowy makaron, w Japonii jada się w bulionie, wywarze, ale także na zimno. Jest długi i cienki, a powstaje ze zmielonych nasion gryki, wody i dodatków, takich jak mąka pszenna czy zielona herbata, stąd możliwe jego różne barwy. Jest jednym ze składników polecanych w diecie SIRT - gryka w nim zawarta bogata jest w polifenole, opóźniające procesy starzenia.
W przepisie wykorzystujemy glony kombu, które w odróżnieniu od nori, są dość grube, jednak w Japonii niemal dorównują popularnością tym drugim. Składają się z różnych gatunków glonów, które uprawia się w morskich plantacjach.
Przepis na makaron soba z burakami chioggia jest autorstwa Julki Cymbaluk, utalentowanej zwyciężczyni drugiej edycji MasterChef Junior. Przygotowała ona multimedialny e-book „SmaczneGO! Lunch boxy dla małych i dużych”, w którym znajduje się 30 przepisów na przekąski, lekką formę lunchu czy zdrowy deser – w większości opartych na azjatyckich składnikach, które znajdziesz w naszym sklepie Azjanatalerzu.pl. Julka sama przygotowuje pożywne dania na co dzień, które dają jej energię do treningów, poprawiają koncentrację w trakcie nauki i humor. Zawarte w e-booku potrawy z powodzeniem sprawdzą się więc również u tych, którzy pracują czy studiują.
Ebook możesz pobrać bezpośrednio ze strony How2.shop. Zapraszamy!
Lista zakupów:
- 350 g makaronu soba
- 100 g grzybów shitake
- 100 g boczniaków (możesz wymienić je na kurki)
- 1 burak chioggia
- 40 ml soku z limonki
- kilka gałązek pokrojonej świeżej kolendry
- 5 cm suszonego kombu
- 80 ml sosu sojowego
- 200 ml soku jabłkowego
- 50 ml wody
Sposób przygotowania:
Shiitake, boczniaki i kombu włóż do garnka, zalej sosem sojowym, wodą oraz sokiem jabłkowym i gotuj około 4–5 minut, następnie ostudź i wyjmij kombu. Obierz buraka i pokrój w bardzo cienkie plastry, marynuj przez 10 minut w soku z limonki. Makaron soba wrzuć do gotującej się wody i gotuj około 4 minuty. Przelej zimną wodą i odcedź. Połącz makaron z sosem i posyp kolendrą, udekoruj plastrami marynowanego buraka.
Smacznego!