Przepis na zielone curry z kurczakiem i kolbami kukurydzy

Przepis na zielone curry z kurczakiem i kolbami kukurydzy (dla 2 os.)

Ostre jak… zielone curry z kurczakiem i kolbami kukurydzy
Pasty curry używa się przede wszystkim do dania o tej samej nazwie – curry. Najczęściej serwuje się je z ryżem oraz dodatkiem warzyw, kurczaka lub w wersji wegetariańskiej z tofu. Poznaj przepis na jedno z najlepszych orientalnych dań — zielone curry z kurczakiem. Gwarantujemy, że przypadnie do gustu twoim kubkom smakowym. W szczególności, jeżeli uwielbiasz azjatyckie smaki, a pasta curry nie jest Ci obca! Z pewnością zastąpi niejedną tradycyjną potrawę w twoim jadłospisie.
Lista zakupów, jakich musisz dokonać przed przystąpieniem do gotowania zielonego curry z kurczakiem, jest niewielka. Przede wszystkim potrzebna będzie zielona pasta curry. Zaopatrz się także w filet z kurczaka, groszek cukrowy, świeżą bazylię i ryż. Pozostałe produkty najdziesz w naszym sklepie. Są to między innymi:
- mini kolby kukurydzy,
- liście limetki (tzw. kafiru),
- papryczki chili,
- sos rybny,
- mleczko kokosowe.
Możesz również przygotować zielone curry bez mięsa – kurczaka zastąp np. tofu.
Czy wiesz, że wyróżniamy wiele rodzajów pasty curry? Najpopularniejszymi są zielona, czerwona i żółta. Różnią się nie tylko kolorem, ale przede wszystkim stopniem ostrości. Zielona pasta curry jest najostrzejsza — wytwarzana z zielonej papryczki chili. W następnej kolejności jest pasta czerwona — sporządzona z czerwonego chili. Najłagodniejszą pastą jest żółta. Jej głównym składnikiem jest kurkuma, której zawdzięcza swój piękny kolor. Występują także inne pasty curry takie, jak panang czy massaman. Ciężko jednak określić ich ostrość według skali. Każdą charakteryzuje odmienna proporcja składników.
Lista zakupów:
- 2 łyżki zielonej pasty curry
- 200 g piersi kurczaka
- 100 g minikolb kukurydzy
- 100 g groszku cukrowego
- kilka liści kafiru porwanych w kawałki
- 1 tajska papryczka chili pocięta w paski
- 2 łyżki sosu rybnego
- 800 ml mleczka kokosowego
- świeża bazylia
- 200 g ryżu - ugotowanego według przepisu z opakowania
Sposób przygotowania:
Na patelni podsmaż zieloną pastą curry z kurczakiem. Dodaj kolby kukurydzy i groszek cukrowy, liście kafiru i tajską papryczkę. Smaż, aż warzywa zmiękną i będą chrupiące.
Dolej sos rybny, pozwalając mu delikatnie odparować, następnie mleczko kokosowe i duś jeszcze przez chwilę.
Podawaj z ryżem ugotowanym według przepisu na opakowaniu. Udekoruj bazylią.
Kliknij TUTAJ i zamów zestaw pięciu różnych past curry, w tym zielonego do przygotowania curry z kurczakiem i kolbami kukurydzy.
*zdjęcie poglądowe