Sałatka z kombu – przepis na prawdziwie japońską przekąskę!
Sałatka z kombu (dla 2 os.)
Sałatka w japońskim stylu to doskonała propozycja dla wszystkich fanów potraw tego regionu. Bardzo lekka, zdrowa, a przede wszystkim pyszna kompozycja smaków to właśnie sałatka z kombu. Przygotujesz ją w zaledwie kilka chwil!
Japońska sałatka składa się przede wszystkim z kombu. Te słynne wodorosty wykorzystywane w daniach wywodzących się z Japonii są niezbędnym składnikiem przede wszystkim tradycyjnego bulionu dashi. Kombu mają postać grubych, ciemnych płatów. Są bogate w glutaminian sodu, a co za tym idzie, dostarczają potrawom dodatkowy smak – umami.
Kombu to świetne urozmaicenie sałatek i pomysł na dodanie im wyjątkowego, japońskiego charakteru. Dlatego właśnie, jeżeli jesteś fanem tradycyjnej kuchni Japonii, to propozycja idealna dla Ciebie. Sałatka, którą proponujemy, oprócz kombu składa się ze słynnej fasolki edamame w ziarnach, ogórka, marchewki, nasion słonecznika i sezamu, a także kolendry. Wszystkie składniki w połączeniu z sosem na bazie sosu sojowego i oleju sezamowego tworzą autentyczną, orientalną ucztę smaków!
Sałatka z kombu to prawdziwa bomba witaminowa. Co ciekawe, połączenie kombu z edamame to strzał w dziesiątkę – dzięki cennym właściwościom wodorostów, ciężkostrawne strączki są znacznie lepiej trawione.
Sałatka z kombu w japońskim stylu to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki. Jest też świetną, zdrową alternatywą dla kalorycznych przekąsek. Sałatka z kombu doskonale sprawdzi się jako lunch do pracy czy szkoły, kolacja lub przystawka. To także ciekawa opcja na spotkania z przyjaciółmi. Podając ją na imprezie z pewnością zaskoczysz swoich gości!
Lista zakupów:
Składniki:
- 1 duży płat kombu
- 1 szklanka ugotowanej edamame w ziarnach
- 1 marchewka
- 1 zielony ogórek
- ¼ szklanki nasion słonecznika
- 1 garść kolendry lub natki pietruszki
Składniki na sos:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka nasion sezamu
Sposób przygotowania:
Rozpocznij od ugotowania kombu do miękkości, a następnie pokrój je w cienkie paski. Ugotuj fasolkę edamame i dodaj do kombu. Następnie pokrój marchewkę oraz ogórka – również w paski. Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni, a kolendrę posiekaj. Dodaj do pozostałych składników. Przygotuj sos. W osobnym naczyniu umieść sos sojowy, olej sezamowy, sok z limonki oraz podprażone nasiona sezamu. Dokładnie wymieszaj składniki. Dodaj sos do sałatki i jeszcze raz wymieszaj całość. Pyszna sałatka z kombu gotowa.
Smacznego!