Wieprzowina po chińsku z ryżem na ostro
Wieprzowina po chińsku z ryżem na ostro (dla 4 os.)
Wieprzowina po chińsku z ryżem na ostro? Żaden problem! Jeżeli masz dość standardowych przepisów, to ten został stworzony specjalnie dla Ciebie! Poniżej znajdziesz dokładną listę składników i dowiesz się, jak przyrządzić prawdziwą Azję na talerzu.
Do przygotowania tej znakomitej potrawy potrzebujesz przede wszystkim wieprzowiny oraz ulubionego ryżu. Oprócz tego odrobinę charakterystycznych dla kuchni orientalnej sosów: rybnego, ostrygowego i sojowego (koniecznie ciemnego).
Sos ostrygowy nie znalazł się w tym przepisie bez powodu. Polecany i najczęściej stosowany w Azji jest głównie do tego rodzaju mięsa. Nadaje wieprzowinie po chińsku wyrazistości, a także wydobywa smak umami (w języku japońskim oznacza „pyszny”). Oprócz aromatycznych sosów powinieneś się zaopatrzyć w olej chili. Nada on wieprzowinie po chińsku ostrości. Niezbędny jest również sambal oelek (który powstaje na bazie papryczki chilli), pędy bambusa, por oraz odrobina mąki z tapioki.
Wieprzowinę po chińsku z powodzeniem można serwować jako popisowe danie podczas kolacji z bliskimi. Będzie też świetną alternatywą codziennych obiadów. Dodatkowo danie składające się z mięsa wieprzowego, ryżu i warzyw zawiera dużo cennych witamin i minerałów.
Ostra wieprzowina po chińsku z ryżem i warzywami to stała pozycja w azjatyckim menu. To absolutna klasyka!
Lista zakupów:
- 6 łyżek oleju z chilli
- 500 g wieprzowiny
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 150 ml wody
- 2 łyżki sambal oelek
- bambus w paskach
- 1 łyżka mąki z tapioki
- 100 ml wody
- 1 mały por
- 400 g ryżu
Sposób przygotowania:
Rozgrzej w woku olej z chilli. Dodaj drobno pokrojoną wieprzowinę i krótko ją podsmaż. Wlej sos rybny, sos ostrygowy oraz sos sojowy ciemny. Całość smaż parę minut. Sosy są gęste i szybko odparowują, więc po chwili dolej też wodę i dodaj sambal oelek. Następnie dołóż paski bambusa.
Rozmieszaj mąkę z tapioki w wodzie i dolej ją do woka. Po chwili dorzuć posiekany por, całość wymieszaj.
Podawaj z ryżem ugotowanym według przepisu na opakowaniu lub ugotowanym w garnku do gotowania ryżu.
Smacznego!