Azjatycka zupa kwaśno-pikantna
Azjatycka zupa kwaśno-pikantna (dla 4 os.)
Kuchnia azjatycka to twoje smaki?
Uwielbiasz połączenie ostrego i kwaśnego, a orientalne nuty nie są Ci obce? Dobrze się składa - mamy coś specjalnie dla Ciebie! Przygotuj z nami jedną z najlepszych, aromatycznych i rozgrzewających potraw. Azjatycka zupa na ostro to propozycja na obiad, kolację czy popisowe danie na spotkanie w gronie bliskich. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnych zup, które na co dzień królują w domach.
Poznaj sekret zupy azjatyckiej
Bazą azjatyckiej zupy kwaśno-pikantnej jest aromatyczny bulion. Jego sekretem są autentyczne, orientalne przyprawy — sos ostrygowy, sos rybny, sos sojowy, chili czy sambal oelek.
Dodatkami do zupy azjatyckiej są między innymi:
- ulubiony makaron (my w szczególności polecamy makaron z batatów lub błyskawiczny w chińskim stylu),
- mięso mielone,
- pędy bambusa,
- jajka.
Mięso z powodzeniem możesz zamienić np. na tofu, jeżeli preferujesz kuchnię wegetariańską. Azjatycka zupa kwaśno-pikantna składa się z elementów, których połączenie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Bulion z jajkiem, mięsem mielonym i makaronem to danie bardzo pożywne, rozgrzewające i co najważniejsze — genialne w smaku. Zapewniamy, że po spróbowaniu naszego przepisu na azjatycką zupę z makaronem, na długo zapomnisz o klasycznym rosole czy pomidorowej! Jeżeli więc jesteś fanem ostrych smaków, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Zapraszamy do gotowania!
Lista zakupów:
- 500 g makaronu ze słodkich ziemniaków lub makaronu chow main
- 500 g mielonego mięsa z karkówki
- 2 łyżki sambal oelek
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 150 ml wody
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 80 g grzybów mun
- paski bambusa
- 200 g papryki konserwowej
- 1 szklanka zalewy z papryki konserwowej
- 3 papryczki chilli
- 3 roztrzepane jajka
Sposób przygotowania:
Namocz makaron ze słodkich ziemniaków w osobnym garnku.
Do drugiego garnka włóż mięso i rozpocznij jego smażenie. Dodaj sambal oelek i przecier pomidorowy. Dolej wodę, wmieszaj i zagotuj. Dopraw sosem ostrygowym, sosem rybnym oraz sosem sojowym. Dodaj drobno posiekane grzyby mun, pędy bambusa oraz paprykę konserwową. Wlej również zalewę z papryki. Dodaj do zupy posiekane papryczki chilli, a na koniec wlej roztrzepane jajka.
Do garnka z zupą przełóż namoczony wcześniej makaron ze słodkich ziemniaków. Podawaj w głębokich talerzach.
Smacznego!